Arsenij Jaceňuk

Arsenij Jaceňuk Zdroj: ČTK

V jaderné elektrárně na Ukrajině se stala nehoda, oznámil premiér Jaceňuk

V Záporožské jaderné elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny se stala nehoda. Podle agentury Reuters to dnes bez dalších podrobností oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Zároveň pověřil ministerstvo energetiky, aby svolalo tiskovou konferenci. Zmíněné ministerstvo již prohlásilo, že nehoda nepředstavuje žádnou hrozbu a že problém se netýká reaktorů. Agentura Interfax-Ukrajina uvedla, že výpadek postihl blok tři.

"Vím, že v Záporožské jaderné elektrárně došlo k nehodě," řekl Jaceňuk. Dodal, že již vyzval ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna, aby objasnil, kdy bude problém vyřešen a jaké byly podniknuty kroky k obnově dodávek elektrické energie.

"Nic nehrozí. S reaktory nemáme žádný problém," řekl na brífinku Demčyšyn. Zároveň dodal, že potíže se "žádným způsobem" netýkají samotné produkce elektrické energie.

Ukrajinské ministerstvo energetiky již v úterý odpoledne ohlásilo, že rozvodná síť v zemi se potýká s výkyvy a že za kolísáním v energetické soustavě může mimo jiné mimořádná oprava třetího bloku záporožského jaderného komplexu.

O výpadku třetího bloku této elektrárny dnes informovala agentura Interfax-Ukrajina. Odstavení bloku, které prý potrvá do pátku a kde je reaktor o výkonu 1000 MW, ještě více zhoršilo energetickou situaci země.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) podle Reuters prozatím incident na Ukrajině nekomentovala.