Sněmovna

Sněmovna Zdroj: Profimedia.cz

Poslanecké platy: Zmatek nad zmatek, hůře už to vymyslet ani nešlo

Stihl to vůbec někdo zaznamenávat? Zmatek, který nastal kolem něčeho tak jednoduchého, jako jsou platy poslanců, senátorů, prezidenta či ministrů, je jedním z nejabsurdnějších představení posledních let na politické scéně. Malá rekapitulace.

Nějaký návrh byl ve sněmovně už od léta. Nic se nedělo. Najednou přichází smršť nápadů. Poslanecké kluby původně souhlasily, že se mají od nového roku zvednout platy o 14 procent. Návrh připravily poslanecké kluby a shoda se našla (všech stran!).

„Tady je gigantický konflikt zájmů,“ říká dnes ministr Andrej Babiš a chce, aby tyto mzdy příště neurčoval parlament, ale vláda. Říká člověk, kterému patří jeden z největších holdingů v zemi…

„Jednou provždy stanovme nějaký koeficient a už se tím nezabývejme,“ dodal Petr Fiala, šéf opoziční ODS.

„Je to nenažranost,“ komentuje svým klasickým způsobem z Moravy navržené zvýšení o 14 procent prezident Miloš Zeman.

„Jsme rozladěni z neustálých schůzek a dohod, které padají. Navrhujeme zmražení platů na příští rok,“ kontruje vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Mělo by tam být automatické navyšování, aby se to odvíjelo od průměrné mzdy,“ dumá Pavel Kováčik, předseda poslanců komunistické strany.

„Mělo by to být jen 3,5 procenta,“ navrhoval původně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mělo by se zvyšovat pouze o jedno procento, namítají ale poslanci hnutí ANO. Poslanci sociální demokracie najednou také začnou říkat, že jedno procento je dobré.

14 procent dobrých. 3,5 procenta dobrých. Jedno procento dobré…

K platům poslanců se vyjadřují i odboráři. Koho proboha zastupují a co jim je do toho? Přidávají se i zástupci zaměstnanců.

Důchodci jsou naštvaní: „Nám dají pár desítek či stovek a sami si přidají tisíce, to je zlodějina. Zeman má pravdu!“

Ještě se někdo nevyjádřil? A rozuměl tomu vůbec někdo?