Námraza ochromila celé Česko. Nejezdí vlaky, tramvaje a tísíce domácností jsou bez proudu

Námraza ochromila celé Česko. Nejezdí vlaky, tramvaje a tísíce domácností jsou bez proudu Zdroj: ČTK

Námraza ochromila celé Česko. Nejezdí vlaky, tramvaje a tísíce domácností jsou bez proudu

Námraza ochromila dopravu na Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. V postižených regionech dnes ráno nevyjela kvůli namrzlým trolejím velká část vlaků, paralyzována je zejména železniční doprava ve Středočeském kraji. V Praze a Olomouci nejezdí ani tramvaje a v Brně trolejbusy. Namrzají ale i silnice a dál trvá kalamitní situace na Přerovsku a Prostějovsku. Kvůli popadaným stromům bylo uzavřeno několik silnic a v některých krajích jsou z tohoto důvodu bez proudu až tisíce domácností.

 Z důvodu poruch na elektrických vedeních, které způsobují ledovka a padající stromy, společnost ČEZ dopoledne vyhlásila kalamitní stav v okresech Chrudim, Svitavy a Přerov.

Ledovka, se kterou je podle meteorologů třeba počítat až do dnešního večera, přitom komplikovala dopravu už v pondělí. Zřejmě nejdramatičtější situace je asi na železnici, kde se od pondělního večera dotkla více než 100.000 cestujících. Dráhy řadu osobních vlaků odřekly, desítky měly zpoždění. Velká část vlaků nevyjela ani dnes ráno a velmi omezený provoz je i na hlavním koridoru mezi Prahou a Moravou, kde dnes pojede jen několik vlaků tažených dieselovou lokomotivou.

Od pondělního večera navíc stále zůstává na tratích několik vlaků i s cestujícími a několik dalších desítek prázdných vlaků. Například čtyři vlaky uvízly na trati Otrokovice - Přerov na území Zlínského kraje u Tlumačova. Z jednoho z nich, kterému docházely náhradní zdroje a nemohl by topit, hasiči evakuovali 37 lidí. Další vlak odtáhly České dráhy. Zbylé vlaky, jeden regionální a pak mezinárodní rychlík z Polska, zůstaly stát na hůře přístupném místě vedle sebe. Oba měly náhradní zdroje na topení a hasiči zajišťovali jen pití pro lidi. Jejich evakuace by prý byla obtížná, museli by k autobusu pěšky po ledovce.

Počasí dnes ztížilo cestu do práce i lidem v Olomouci a Praze, kde místo tramvají vyjely náhradní autobusy. Se značným omezení jede i brněnská městská hromadná doprava. Téměř všechny trolejbusy stojí a jejich linky jsou nahrazeny autobusy.

Námraza se podepisuje i na problémech s dodávkou elektřiny domácnostem. Podle společnosti ČEZ jsou bez proudu stovky, až tisíce domácností v západních Čechách, na Chebsku a Karlovarsku, a na severní Moravě a okolí Olomouce. Bez proudu se ocitly i některé domácnosti v Pardubickém kraji.

Na Přerovsku a Prostějovsku popadané stromy a větve obalené námrazou uzavřely tři úseky silnic mezi Přerovem a Prosenicemi, Myslejovice a Otaslavice a Drahany s Nivou. Ve Zlínském kraji je nejhorší situace zřejmě na Kroměřížsku, kde silničáři museli dva méně frekventované úseky vozovek uzavřít, a to z obce Sulimov ve směru na Kvasice a ze Zdounek na Kroměřížsku do Modré na Uherskohradišťsku.

Počasí přidělalo práci i záchranářům, například ostravská městská nemocnice ošetřila od pondělního odpoledne do dnešního brzkého rána na 70 lidí zraněných po pádu na ledu. Nejvíce to byly zlomeniny zápěstí a kyčlí.