Zdroj: ČTK

Kvůli námraze kolabuje hromadná doprava po celém Česku. V Praze nejezdí většina tramvajových linek

Namrzlé troleje zastavily dnes večer většinu pražských tramvajových linek. V části své trasy nejezdí 13 linek z celkových 22. V Hloubětíně, Nuslích, Holešovicích, Strašnicích, na Petřinách a Bílé Hoře je dopravní podnik nahrazuje autobusy. Vyplývá to z internetových stránek pražského dopravního podniku a potvrdil to mluvčí Jiří Štábl. Pražská policie kvůli zvýšenému počtu nehod posílila hlídky.

"Některé tramvaje uvízly na trase, jiné nemohly vyjet ze smyček," popsal Štábl. Dopravní podnik vyslal do provozu dvacítku náhradních autobusů. 

Led na troleji, který znemožňuje tramvajím jízdu, zastavil linky 16 a 25 mezi zastávkami Balabenka a Lehovec, mezi náměstím Bratří Synků a Spořilovem nejezdí tramvaje číslo 6 a 11. Mezi Dělnickou a Výstavištěm zastavila námraza na trolejích linky 12, 17 a 24, tramvaje 5, 7 a 13 nejedou mezi Vozovnou Strašnice a hostivařskými ústředními dílnami. Ze střešovické vozovny na Petřiny se cestující nedostanou linkou 1 a 18, nejezdí také tramvaj 22 mezi Vypichem a Bílou Horou.

Pražská policie za čtyři hodiny do 19:00 registruje asi 50 nehod, což je více, než je obvyklé, řekla ČTK policejní mluvčí Andrea Zoulová. Posílila proto hlídky, aby bylo možné k nehodám dojet včas. Podle mluvčí přibylo kolizí s chodci, policisté vyjížděli také k sérii nehod na Pražském okruhu. Radnice Prahy 6 podle svého mluvčího Adama Halmošiho povolává stovky brigádníků k posypu chodníků.

Výstraha před ledovkou platí pro téměř celou ČR až do úterního večera. Kvůli námraze na trolejích dnes kolabovala hromadná doprava v Brně a dalších městech, na železnici led na elektrickém napájení způsobil zpoždění desítkám vlaků. Ledovka komplikovala také dopravu na silnicích, silničáři nabádají motoristy k maximální opatrnosti. Počasí působí největší potíže na Moravě, na Přerovsku byl kvůli ledovce vyhlášen kalamitní stav.