Ledovka

Ledovka Zdroj: ČTK

Meteorologové rozšířili výstrahu kvůli ledovce pro téměř celé Česko

Meteorologové rozšířili výstrahu kvůli tvorbě ledovky a námrazy na téměř celé území České republiky. Mrznoucí déšť je nejsilnější na celé Moravě, kde je situace vážná. Kromě Vysočiny a Moravy očekávají ledovku ale také v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Středočeském a Plzeňském i v Praze. Kromě silnic a chodníků namrzají také stromy a elektrická vedení. Dnes to řekl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který rozšířil svou původní výstrahu. Potrvá až do úterý 18:00.

"Rozšiřujeme výstrahu do dalších krajů, určitě o Hradec Králové, Pardubice, Prahu, střední Čechy a Plzeň. Srážky padají, povrch je prochlazený, takže to namrzá na většině území republiky," uvedl Hanzlík. Meteorologové podle něj uvažují i o varování pro severní Čechy, ale tam by srážky neměly dorazit. "Dá se říct, že až na výjimky v jižních a severních Čechách jde o celou republiku," dodal.

Meteorologové předpokládají, že v noci bude na většině území zataženo s mrznoucím deštěm. Postupně budou srážky částečně slábnout. V úterý bude opět zataženo místy se slabým deštěm nebo deštěm se sněhem. Ojediněle se mohou vyskytnout mrznoucí srážky. Situace s tvorbou ledovky a námrazy se má zlepšit až během úterý.

V Brně dnes kolabovala kvůli námraze na trolejích městská hromadná doprava, na některých místech troleje zkratovaly. Silničáři na Přerovsku kvůli ledovce vyhlásili kalamitní stav a řidičům doporučili, aby na namrzající silnice pokud možno nevyjížděli. Také na většině území Olomouckého kraje bojují s náledím.

Silnice jsou kluzké také na některých úsecích Olomoucka, kde už vyjely všechny sypače do terénu. Déšť namrzá na Vysočině, kde jsou kluzké zejména silnice druhých a třetích tříd. Aktuálně je uzavřená silnice II/410 u obce Bítovánky na Třebíčsku. Stromy jsou na Vysočině kvůli námraze nahnuté k zemi, problémy se objevily i na elektrickém vedení vysokého napětí.