Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Je to nenažranost, řekl Zeman o zvýšení platů zákonodárců o 14 procent. Zákon by vetoval

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s návrhem na zvýšení platu poslanců a senátorů o 14 procent a v případě schválení by zákon vetoval. Řekl to dnes v Brně při zahájení třídenní návštěvy Jihomoravského kraje na setkání s krajskými zastupiteli. Zeman označil čtrnáctiprocentní zvýšení za nenažranost. Podle něj by se platy zákonodárců měly zvýšit o 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. Strany se na zvýšení zatím neshodly.

"Nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investice, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů," uvedl Zeman. Doplnil, že zákon by vetoval bez ohledu na to, zda jej Poslanecká sněmovna přehlasuje.

"Myslím si, že jsou tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňování podstatně hůře a pracují přitom podstatně lépe než někteří naši poslanci a senátoři. A i když jsem kritizovaný za vulgarismy, takové zvýšení platů považuji za nenažranost," zdůraznil Zeman.

Podle něj se na čtrnáctiprocentním zvýšení dohodli zástupci všech poslaneckých klubů. "Poslanci, kteří vystupovali ve volební kampani, přitom nikdy v programu neměli takové platové úpravy. Každý z nich by měl dýchat se svým národem," dodal Zeman.

Zatím není jasné, jaké zvýšení platů koalice navrhne. Nejčastěji se mluví o 3,5 až pěti procentech. Růst by měl být ale nižší, než 14,4 procenta, na kterých se v listopadu shodli zástupci poslaneckých klubů. Poslanci by měli o platech ústavních činitelů hlasovat na schůzi, která začne v úterý. Pokud se strany nedohodnou a Parlamentem novela neprojde, zvýší se zákonodárcům od ledna platy automaticky o 26 procent.