Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Výsměch: Gentlemanem roku je podle sdružení Comenius Zeman! A oceněnou firmou i rozpadlé ŘSD

Soutěž „Českých 100 nejlepších“ pořádá sdružení Comenius a každý rok v ní představuje firmy, země a několik dalších kategorií. Vedle úspěšných a oceňovaných společností (namátkou Škoda Auto, Best, Siko, Student Agency a mnoho desítek dalších) se zde ovšem objevují i jména, která jsou naprostým výsměchem pro celý český byznys i veřejnost.

Například titul „Gentleman Pro“ dostal tento rok kromě jiných i prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus. Tento titul podle organizátorů soutěže oceňuje „zralost a zásluhy kandidátů“. Vskutku skvělý výběr.

Mezi 100 nejlepších firem byly zařazeny třeba České dráhy (83. místo), které žijí z dotací státu a krajů. Nebo Česká televize (60. místo), která funguje ve valné většině z vynucené daně, tedy koncesionářských poplatků. V doprovodné kategorii „Stavebnictví a doprava“ je mezi oceněnými „Ředitelství silnic a dálnic“. Organizace, ve které byl letos několikrát kvůli neúspěšnému řízení vyměněn ředitel a která nestíhá připravovat důležité stavby a utratit připravené peníze. Za co byla tato firma oceněna? A kdo to proboha navrhl?

 Podle webových stránek sdružení Comenius je ale „cílem soutěže Českých 100 nejlepších v celonárodním měřítku nalézt, vybrat, zviditelnit a veřejně slavnostním způsobem ocenit české (v ČR zaregistrované) firmy, podniky, či společnosti z co nejširšího spektra ekonomických aktivit, které dosahují vynikajících, mimořádných anebo pozitivně pozoruhodných výsledků“.

 V mnoha případech je to i pravda, ale najdou se i absurdní případy, které svědčí o fatálním selhání a celonárodním výsměchu.


Kompletní výsledky soutěže „Českých 100 nejlepších“ najdete na www.comenius.cz