Zdroj: ČTK

Novinka: Už i v Praze vznikají koalice za otevřené podpory komunistů

Praha bývala od listopadové revoluce baštou pravicových stran. S nástupem Andreje Babiše tento „monopol“ na mnoha radnicích skončil a navíc se objevil i případ, kdy je rada jedné městské části přímo závislá na vůli komunistické strany. Stalo se tak tento týden na Praze 8.

V této městské části vznikla koalice, kterou tvoří hnutí ANO, ČSSD a Strana zelených, protože je ale menšinová a nenašla podporu u jiných demokratických stran, k jejímu zvolení dopomohli zástupci KSČM. A zdá se, že to nikomu z těch, co budou vládnout, nevadí.

Nikdo z opozice (ODS, TOP 09, ODS a Osmička sobě) v této městské části přitom nehlasoval pro žádného nového člena rady. Zajímavé bylo, že volba probíhala poprvé od listopadu 1989 veřejně, ne pomocí tajné volby.

„Zásadně nesouhlasíme s tím, že koalice potřebuje ke svému zvolení hlasy komunistických zastupitelů,“ řekla Petra Hainzová, předsedkyně zastupitelského klubu TOP 09 v Praze 8. „Navíc je pro nás zcela nepřijatelné, že jedním z komunistů, kteří novou radu podpořili, je Zdeněk Nagovský, člověk, který v době totalitního režimu pracoval u Pohraniční stráže,“ dodala Hainzová.

Opozice také požádala Radu Prahy 8, aby zveřejnila text „opoziční smlouvy“ s KSČM. Tento návrh ale nebyl přijat. To podle některých zastupitelů vyvolává vážné pochybnosti o tom, jak transparentně se bude v této části Prahy hospodařit.