Papež František

Papež František Zdroj: ČTK

Papež ve Štrasburku přirovnal Evropu k babičce - je už neplodná a unavená

Papež František dnes při své návštěvě Evropského parlamentu přirovnal náš kontinent k „babičce“, je už neplodná a unavená. Svatý otec oslovil poslance a poslankyně v italštině a tleskali mu všichni - od levice po pravici.

„Je potřeba budovat společnou Evropu. Ta ale nesmí být budována kolem ekonomiky, ale kolem hodnot,“ řekl kromě jiného papež. Evropu podle něj mají řídit ideály. František také volal po odpovědnosti vůči chudým a Evropa prý ztrácí své hodnoty. U toho vyzdvihl rodinu a právo na ještě nenarozený život.

František rozebíral i otázky imigrantů a varoval před tím, aby se Středozemní moře stalo "hřbitovem Evropy." Je potřeba řešit příčiny. Evropa by měla být solidární se zeměmi, do kterých přistěhovalci na člunech míří.

Na druhé straně kritizoval vzdálenost evropských institucí od občanů: „Politické zájmy jednotlivých národů nesmí být potlačovány nadnárodními zájmy,“ zdůraznil.

Za velký problém dnešní Evropy označil osamělost, která podle něj trápí především staré lidi. Pro člověka je důležitá důstojnost, což znamená, že každý má svá nezadatelná práva bez ohledu na zákony.

Papež také vyzval k ochraně životního prostředí a uvedl, že nadějí jsou alternativní zdroje energie. Současně se vyslovil proti plýtvání potravinami v Evropě, když lidé jinde strádají hlady.

Evropa by se měla podle papeže Františka vrátit k původním hodnotám, na kterých byla evropská spolupráce založena, jinak bude jen jako stará babička, neplodná a unavená.

Podle europoslance Jana Zahradila některým částem projevu tleskala pravice, jiným zase levice. „Papež by byl dobrým předsedou Evropského parlamentu,“ zažertoval k tomu Zahradil.

Papeže chránila zvýšená bezpečnostní opatření a na střeše budovy Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku hlídkovali ostřelovači. Návštěva ale proběhla bez incidentů.