Igelitka

Igelitka Zdroj: Profimedia

Omezení igelitových tašek se po souhlasu ve výboru Evropského parlamentu přiblížilo

Plán na výrazné omezení používání igelitových tašek v Evropské unii je po hlasování ve výboru Evropského parlamentu zase o kus dál. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin totiž v pondělí večer návrh jednoznačně podpořil. Unie chce podstatně snížit používání tenčích igelitek a členským zemím dává na výběr, zda společného cíle chtějí dosáhnout spíše zpoplatněním těchto tašek nebo tím, že se zavážou omezit jejich celkové množství v oběhu.

Výsledek hlasování výboru, kde se pro návrh vyslovilo 60 europoslanců a proti nebyl žádný z nich, není překvapivý. EP se totiž minulý týden na podobě návrhu dohodl s diplomaty členských zemí.

Opatření se týká tašek s tloušťkou pod 50 mikronů, tedy tenčích igelitek, jež tvoří většinu spotřebovávaných igelitových tašek. Členské země budou mít na výběr dva způsoby, jak snížit jejich počty. První je povinný cíl snižování - 90 sáčků na jedno použití na osobu ročně k roku 2019 a jen 40 v roce 2025. To znamená, že by se za deset let jejich množství oproti roku 2010 snížilo o 80 procent. Druhou variantou je, aby země do roku 2019 zajistily, že za ně budou zákazníci v obchodech platit.

Z opatření mohou být vyňaty nejtenčí sáčky pod 15 mikronů. O tom, zda se zahrnou do případné novely, by se mělo rozhodnout za dva roky. Komise a členské státy by také měly informovat o negativních dopadech výrazného používání igelitových tašek na životní prostředí.