Nový primátor Petr Vokřál (ANO) a Matěj Hollan ze Žít Brno

Nový primátor Petr Vokřál (ANO) a Matěj Hollan ze Žít Brno Zdroj: ČTK

Primátorem Brna se stal lídr ANO Vokřál, nahradí Onderku z ČSSD

Primátorem Brna se dnes stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál. Volilo ho 35 zastupitelů z celkových 55. Nahradil Romana Onderku (ČSSD), který byl v čele radnice osm let. Vokřál neměl žádného protikandidáta. Na magistrátu se změnila celá vládní garnitura. ČSSD a ODS vystřídala koalice hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Mezi 55 zastupiteli má nadpoloviční většinu v podobě 31 mandátů. V opozici skončila kromě ČSSD a ODS také KSČM a TOP 09.

Nový primátor přednesl před zastupiteli hlavní cíle, kterých chce jako primátor dosáhnout. "Chtěl bych v očích všech Brňáků vrátit důvěru v politiky. Je pro mě nemyslitelné, abych potkával na ulici lidi, kteří se mě ptají, proč vstupuji do něčeho tak špinavého, jako je politika," sdělil Vokřál. Zároveň řekl, že nadřadí veřejný zájem nad zájmy osobní. "Musíme přestat s politickými roztržkami. Každý z nás by měl přispět k tomu, abychom zlepšili situaci ve městě. Je třeba si uvědomit, že máme před sebou jednu z posledních možností čerpat peníze z fondů Evropské unie," dodal Vokřál, který chce také zefektivnit chod městských firem.

Ve Sněmovním sále Nové radnice v Brně se sešlo 13 zastupitelů z hnutí ANO, 11 z ČSSD, sedm shodně za Žít Brno a lidovce, pět za ODS a po čtyřech za KSČM, Stranu zelených a TOP 09.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a Žít Brno. Před čtyřmi lety zvítězila ČSSD před ODS.