Nepokoje v americkém Fergusonu jsou podle policie horší než v srpnu. Hoří nejméně tucet budov i policejní auta. Ozývají se desítky výstřelů.

Nepokoje v americkém Fergusonu jsou podle policie horší než v srpnu. Hoří nejméně tucet budov i policejní auta. Ozývají se desítky výstřelů. Zdroj: EPA

Demonstranti ve Fergusonu zapálili tucet budov, je slyšet střelba

Nepokoje, které v noci na dnešek vypukly v americkém Fergusonu, jsou prý horší než letos v srpnu. Uvedla to místní policie, podle níž na zmíněném předměstí St. Louis hoří nejméně tucet budov i policejní auta a ozývají se desítky výstřelů. Žádná vážná zranění zatím nebyla hlášena, minimálně 29 lidí ale bylo zadrženo.

Demonstrace jsou reakcí na rozhodnutí velké poroty neobvinit bělošského policistu, který v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka.

Jon Belmar, šéf policie v okrese St. Louis ve státě Missouri, prohlásil, že během noci "osobně slyšel na 150 výstřelů". Protesty jsou "pravděpodobně mnohem horší, než byly tu nejhorší noc v srpnu", kdy byl černošský mladík Michael Brown zabit. Podle Belmara však policie během dnešní noci nevypálila ve Fergusonu jedinou ránu.

Většina z více než desítky budov, které byly zapáleny rozhořčeným davem ve Fergusonu a okolí, prý zcela lehla popelem. Protestní akce se konají i v dalších městech po celých Spojených státech, napsala agentura Reuters.