Americký ministr obrany Chuck Hagel podal demisi

Americký ministr obrany Chuck Hagel podal demisi Zdroj: CTK

Americký ministr obrany Chuck Hagel podal demisi

Americký ministr obrany Chuck Hagel podal demisi. Oficiálně to dnes potvrdil v Bílém domě americký prezident Barack Obama, který demisi přijal. Hagelovu práci ale ocenil. Podle Obamy je na tom dnes americká armáda dobře a plní své mise.

Podle listu The New York Times, který o rezignaci informoval jako první, vyzval Obama jediného republikánského člena svého kabinetu k odstoupení minulý pátek po několika setkáních v uplynulých týdnech. Obama dnes potvrdil, že Hagel mu minulý měsíc přišel sdělit, že se funkce hodlá vzdát.

Obama u veterána z Vietnamu ocenil, že má osobní zkušenosti vojáka a že "rozumí vojákům jako málokdo jiný". "Chuck Hagel věnoval svůj život bezpečnosti tohoto národa více než 60 let," prohlásil Obama. Díky Hagelovi si podle Obamy americká vojska dnes stojí velmi dobře a plní své mise. Na odstupujícím ministrovi ocenil jeho upřímost, s jakou poskytoval své rady.

Hagel a Obama se na dnešním společném brífinku navzájem označili za dlouholeté přátele. Obama připomněl, že se znají ještě z dob společného působení v senátním zahraničněpolitickém výboru.

Hagel zůstane ve funkci do schválení jeho nástupce Senátem, potvrdil Obama. Mezi možnými kandidáty na uvolněný ministerský post americký list jmenuje bývalé náměstky ministra obrany Michèle Flournoyovou a Ashtona Cartera. Dalším možným kandidátem je demokratický senátor Jack Reed.

Obamovo rozhodnutí podle The New York Times lidé z americké administrativy vnímají jako přiznání, že hrozba ze strany Islámského státu vyžaduje jiný přístup, než ten, který uplatňoval Hagel.

"Tato personální změna musí být součástí širšího přehodnocení naší strategie v konfrontaci s hrozbami, jimž čelíme v zahraničí, zvláště hrozbou, kterou představuje vzestup ISIL (zkratka staršího názvu IS)," prohlásil dnes republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Podle amerického listu je Hagelův odchod zjevně projevem úsilí Bílého domu ukázat, že vnímá kritiky, kteří poukazují na zpočátku těžkopádnou reakci americké vlády na některé výzvy týkající se národní bezpečnosti, včetně epidemie eboly a hrozby ze strany Islámského státu.

Hagelovu rezignaci na Twitteru uvítali islamisté, podle nichž je to vítězství pro IS. "Znáte jinou organizaci, která dokáže americkou vládu přimět k tomu, aby vyhodila svého ministra obrany?" cituje AFP jednoho z nich.

List také poukazuje na to, že Hagel obtížně pronikal do uzavřeného týmu nejbližších Obamových spolupracovníků a poradců. Lidé znalí prostředí tvrdí, že na schůzkách se příliš neprojevoval. Obhájci ministra však tvrdí, že čekal, až bude s Obamou o samotě, čímž se chtěl vyhnout případným únikům. 

"Vím, že byl velmi frustrovaný," řekl republikánský senátor a kritik Obamovy zahraniční politiky John McCain. "Nikdy nedokázal v Bílém domě proniknout do úzkého kruhu, jenž přijímá všechna rozhodnutí," dodal McCain.

Nejmenovaný zdroj amerického listu uvedl, že Hagel nebyl vyhozen, ale naopak sám před dvěma týdny inicioval jednání o své budoucnosti. Oba muži se pak prý shodli, že je čas na Hagelův odchod. Jde o první odchod ministra poté, co Obamovi demokraté v nedávných volbách přišli o většinu v Senátu.

Někdejší kritik války v Iráku ve funkci končí po téměř dvou letech. Republikán se zkušenostmi v armádě byl ministrem v době stahování amerických bojových jednotek z Afghánistánu a škrtů v rozpočtu Pentagonu.