Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Ve Švédsku je 55 muslimských lokalit, kam se bojí vstupovat i policie

Švédská policie oznámila, že v této skandinávské zemi se nachází 55 lokalit, jež jsou „pod kontrolou“ zločineckých skupin z prostředí muslimských přistěhovalců. Tato místa označuje nejen za rizikové pro vstup občanů, ale i pro zasahující policisty, kteří mají do oblasti vstupovat pouze výjimečně a dostatečně ozbrojeni.

Bloger a novinář Matt Danielsson upozorňuje, že do těchto oblastí musejí vstupovat se silným policejním doprovodem i hasiči či záchranáři. Hrozí jim totiž reálně napadení ze strany zločinců. Byť švédská policie v rámci politické korektnosti vynechává informaci, kdo je nejčastějším obyvatelem uvedených lokalit, srovnání dat těchto míst s lokalitami obydlenými hlavně muslimskými přistěhovalci, které provedl Danielsson, poukazuje na nevyvratitelný fakt, že uvedená problémová místa jsou obydleny přistěhovalci z převážně islámských zemí.

Policejní zprávy hovoří o minimální možnosti vymáhat zde právo a také o vzniku neoficiálních lokálních soudů založených na tradicích přistěhovalců. Rovněž vznikají „kontrolní přechody“ mezi jednotlivými zónami a oblastmi vlivu jednotlivých zločineckých gangů.

Ukázkou appeasementu policejního vedení vůči zločincům v muslimských lokalitách je případ z května tohoto roku, kdy se dva policisté dostali v jedné z těchto zón do konfliktu s několika desítkami příslušníků gangy a velitelé jim odmítli poslat posily, aby se policisté útočícím zločincům ubránili. Jen díky štěstí se podařilo oběma policistům situaci zvládnout. Jejich nadřízení obhajovali své rozhodnutí nezasáhnout na pomoc napadeným policistům snahou vyhnout se vyvolání totální války se zločinci v dané zóně.

A jaká je reakce švédských úřadů?

Policie po těchto zjištěních zesílila takzvanou „měkkou“ sílu s cílem, že je prostřednictvím dialogu potřebné zločince přesvědčit, aby s kriminalitou skoncovali. Příkladem této nesmyslné strategie je situace z května 2013, kdy imigranti vyvolali ve Stockholmu rebelii a začali v ulicích ničit stovky automobilů a obchodů. Policie místo toho, aby zasáhla a nepokoje tvrdě potlačila, si raději držela odstup a poslala týmy speciálně vyškolených odborníků, aby s útočníky pojídali halal jídlo (podle islámských zvyků čisté) a snažili se je přesvědčit, aby s násilnostmi přestali.

Autor je publicista.