Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé nenašli žádný důkaz, že Američané odposlouchávali Merkelovou

Jen velký humbuk, které ale dokázal ovlivnit vztahy USA a Německa? Tak vypadá konec vyšetřování, že americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) odposlouchávala mobilní telefon kancléřky Angely Merkelové. Nenašlo se totiž vůbec nic. Žádný důkaz.

Informuje o tom ve svém aktuálním vydání německý zpravodajský magazín Focus. Údajné odposlechy šéfky německé vlády přitom zkalily i vztahy mezi Německem a USA.

Loni v říjnu napsal v souvislosti s odhaleními bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena německý týdeník Der Spiegel, že tajné služby USA údajně sledovaly i mobil Merkelové a že se tak možná dělo několik let. Úřad německého generálního spolkového prokurátora v Karlsruhe zahájil vyšetřování NSA, ale to ani po půl roce podle Focusu výsledky nepřineslo.

Odbor počítačové špionáže ve svém stanovisku uvedl, že nemá žádný vážný důkaz o cíleném odposlouchávání mobilu Merkelové americkou tajnou službou, informoval Focus s odvoláním na své zdroje na německém ministerstvu spravedlnosti.

Vyšetřování údajně by mělo být podle doporučení odboru zastaveno a generální prokurátor Harald Range se tím podle zdrojů z německé justice bude s největší pravděpodobností řídit.

Spolková prokurátorka Sigrid Hegmannová a její spolupracovníci si mimo jiné ode všech německých bezpečnostních úřadů vyžádali případné důkazy o operacích tajných služeb zacílených na Merkelovou. „Výsledek je roven nule. Nic než horký vzduch, žádná fakta,“ cituje Focus svůj zdroj.