Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Profimedia

Na ministerstvo financí dorazila podezřelá obálka s bílým práškem

Do podatelny ministerstva financí dnes dorazila podezřelá obálka obsahující bílý prášek. Hasiči zásilku zajistili a látku poslali na rozbor. ČTK to sdělil mluvčí pražských hasičů Jan Havrda. Na místě zasahovala také policie, mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová ale nechtěla situaci nijak komentovat.

Podezřelá obálka přišla v úterý také na ministerstvo vnitra. Laboratorní testy prokázaly, že obsahovala jedovatou látku na bázi kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka byla odeslána ze severu Evropy, jejím adresátem byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nikdo z pracovníků úřadu nebyl zraněn.

Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle středečního vyjádření Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy. "Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis," řekl Chovanec.

Zásilky s podezřelým obsahem se začaly celosvětově šířit po teroristických útocích na USA v roce 2001 a vlna se nevyhnula ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům 5000 dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření. Zásilky se objevovaly v menším počtu i v dalších letech a podle dostupných informací žádná z nich neobsahovala nebezpečnou látku.