Vídeň

Vídeň Zdroj: Profimedia

Vídeň se stává centrem radikálního islámu, roste počet škol zakládaných extrémisty

Šéfovi rakouské Svobodné strany Rakouska Heinzi-Christianu Strachemu je vyhrožováno smrtí. Podnětem je plánovaná demonstrace proti vzniku islámské střední školy ve Vídni. V souvislosti s protesty odpůrců islamizace Rakouska se navíc ozvali levicoví aktivisté, kteří plánují organizovat demonstrace na podporu vyznavačů islámu.

Jak řekl médiím Strache, bylo mu na internetu vyhrožováno smrtí anonymním uživatelem, který se představil jako „Isi Vienne“. Vyhrůžky vyšetřuje policie.

Protest se týká islámské školy, kterou plánuje zřídit Turecko pro muslimy ve Vídni, a veškeré vyučování zde bude v turečtině. Představitel Svobodné strany Rakouska ve Vídni Johann Gudenus prohlásil, že se v rakouské metropoli se již teď nachází 21 soukromých islámských škol a školek řízených radikálními muslimy. Podle něj se Vídeň stává vedle Londýna a některých německých měst také centrem extrémního islámu. Dokládají to i některé zprávy rakouské kontrarozvědky.

Strache také poukázal na příliš mírné tresty pro rakouské muslimy, kteří se vracejí z bojů v Sýrii a Iráku, kde se mohli podílet na zvěrstvech Islámského státu. Podle úřadů se bojů na straně islámských teroristů účastní nejméně 140 muslimů z této země, většinou mají turecký či bosenský původ.

Rakousko se také potýká s neochotou Turecka v boji proti radikálům pomáhat. Známým se například stal případ rakouského muslima Mohameda Mahmúda, který si v Rakousku odpykal několikaletý trest odnětí svobody za podporu Al-Kaídy, a poté odešel do Turecka a Sýrie, kde pózoval na záběrech vedle těl Islámským státem zavražděných osob.

Mahmúd byl pak v Turecku zatčen, poté jej však místní úřady odmítly vydat ke stíhání do Rakouska a propustily ho. Německý expert na islámský extremismus Guido Steinberg přitom označil Mahmúda za jednoho z možných zakladatelů Islámského státu. Podle Steinberga je rozhodnutí Turecka propustit tohoto islámského extremistu na svobodu naprosto nezodpovědné.

Peter Neumann, ředitel londýnského Mezinárodního centra pro studium radikalizace, označil Mahmúda za jednoho z hlavních propagátorů extrémistického salafistického islámu ve střední Evropě. Rakouské úřady tohoto člověka zatkly v roce 2007, poté co bylo zjištěno, že připravuje teroristický útok a jeho skupina těmito útoky vyhrožovala na videu Německu a Rakousku, pokud se tyto země nestáhnou z Afghánistánu.