Bohuslav Sobotka s bustou Václava Havla

Bohuslav Sobotka s bustou Václava Havla Zdroj: ČTK

Náměstek Drulák musí respektovat politiku vlády. Ta se hlásí k Havlovu odkazu, vzkázal Sobotka z USA

Premiér Bohuslav Sobotka a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček poslali ve středu z Washingtonu jasný vzkaz prvnímu náměstkovi ministra zahraničí Petru Drulákovi, aby respektoval politiku vlády v oblasti lidských práv. K nim se oba politici během své současné návštěvy Spojených států důsledně hlásí, stejně jako k odkazu Václava Havla.

"Především platí, že pan náměstek Drulák, stejně jako další zaměstnanci vlády, musí respektovat politiku vlády," řekl novinářům Sobotka ve středu odpoledne místního času. "Stejně pečlivě, jako jste poslouchali vy naše projevy, tak já věřím, že stejně pečlivě je poslouchali i vysocí státní úředníci," poznamenal zase se zřejmým odkazem na Druláka Hamáček. Náměstkovo odvolání ale nyní Sobotka nepožaduje.

Drulák v minulosti označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé. Právě Havlův odkaz i jeho důraz na prosazování lidských práv jsou přitom jedním z hlavních akcentů současné Sobotkovy návštěvy v USA, která ve středu vyvrcholila odhalením Havlovy busty v budově Kongresu.

Za nápad umístit Havlovu bustu v centru americké demokracie poděkoval Sobotka českým krajanům, kteří s ním přišli. Její odhalení pak po setkání se šéfem Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem a šéfkou demokratů v dolní kongresové komoře Nancy Pelosiovou označil za velkou čest pro celou Českou republiku. "Pro mě osobně to byl velmi silný zážitek, ta slavnost byla skutečně krásná," poznamenal premiér. Slova vlivného senátora Johna McCaina, který kritizoval výroky prezidenta Miloše Zemana ve vztahu k Rusku, příliš komentovat nechtěl.

Hamáček dodal podrobnosti o schůzce s předáky Sněmovny reprezentantů. Diskutovalo se podle něj o otázkách spolupráce Česka a USA, o aktuální situaci na Ukrajině nebo o možnosti, aby Spojené státy dodávaly Evropě zkapalněný plyn. Boehner prý českou stranu ujistil o připravenosti Kongresu přijmout příslušné legislativní kroky.