Zdroj: ČTK

Demonstrace proti Zemanovi
Demonstrace proti Zemanovi
Demonstrace proti Zemanovi
Demonstrace proti Zemanovi
4
Fotogalerie

Proti Zemanovi opět protestovali lidé, sešli se před Pražským hradem

Proti prezidentovi Miloši Zemanovi dnes opět protestovali lidé, před Pražským hradem se jich sešla více než stovka. Účastníci akce držěli transparenty s nápisem "ZemaNE" či ukrajinskou vlajku a také podepisali petici s cílem projednat odvolání prezidenta v Senátu. Protest, který uspořádali studenti ČVUT a dalších vysokých škol, byl klidný, bez incidentů.

Protesty proti kontroverzním krokům a vulgárním výrokům prezidenta se konaly již v pondělí při oslavách 25. výročí demonstrací proti totalitě ze 17. listopadu 1989. V Praze a Brně se sešly dohromady tisíce lidí, na pražském Albertově dokonce účastníci oslav prezidenta vypískali a házeli po něm vajíčka. Dnešní happening na Hradčanském náměstí nazvaný "Miloši Zemanovi reflexi jeho jednání" byl podstatně klidnější, lidé jen postávali před branou hradního komplexu s transparenty.

Organizátoři naplánovali, že při dnešním protestu natočí pro Zemana videozdravici, ve které může každý účastník krátce k prezidentovi promluvit. Po celou dobu shromáždění také lidé přinášeli dary k Zemanovým narozeninám.

Pořadatelé při happeningu také posbírali podpisy na petici, jejímž cílem je projednání odvolání prezidenta v Senátu. Se sbíráním začali už dříve, nejvíce podpisů získali během pondělních demonstrací. Nyní je na petičních arších podle informací ČTK asi 2500 podpisů. Senátu je chtějí pořadatelé předat, až se podepíše 10.000 lidí.

Organizátoři tvrdí, že naprostá většina podpisů připadá na mimopražské obyvatele ČR. Vyvracejí tak prohlášení Zemana, že proti němu protestují hlavně pražští příznivci jeho soka z prezidentské volby Karla Schwarzenberga. Podpisy budou organizátoři dále sbírat každý víkend na Staroměstském náměstí v Praze.