Pavel Šafr

Pavel Šafr Zdroj: Czech News Center

Pavel Šafr založil s dalšími novinaři sdružení proti omezování svobody médií

Skupina novinářů založila sdružení proti omezování svobody médií Free Czech Media. Mezi zakladateli jsou Pavel Šafr, Tomáš Klvaňa, Barbora Tachecí, Jan Jandourek a Jefim Fištejn. O důvodech svého vzniku dnes organizace informovala v tiskové zprávě. 

"Naším cílem je sledovat případy mocenské manipulace, skryté cenzury a zřejmé autocenzury, které se množí v klíčových českých médiích," uvedl na ustavující schůzi předseda sdružení Pavel Šafr, bývalý šéfredaktor časopisu Reflex, někdejší člen představenstva vydavatelství Mafra nebo bývalý zástupce generálního ředitele vydavatelství Economia.

Nová organizace vznikla pod právní formou "zapsaný spolek" ve dnech 25. výročí pádu komunistického režimu. Jako motiv svého vzniku uvádí skutečnost, že "míra svobody slova a nezávislosti médií na politické moci se právě v období, kdy si Česká republika připomíná čtvrtstoletí od návratu demokratických poměrů, povážlivě snižuje".

Smyslem činnosti Free Czech Media má být podle jejich zakladatelů vedle sledování mocenského nátlaku na práci novinářů či propojování politické, ekonomické a mediální moci také informování mezinárodních institucí o stavu svobody slova v zemi. Na počátku příštího roku pak sdružení plánuje uspořádat diskusi o stavu svobody médií v České republice a spustí provoz svých webových stránek.