Ministerstvo vnitra

Ministerstvo vnitra Zdroj: Profimedia

Na Ministerstvo vnitra přišla obálka s jedem, podle Chovance může jít o kyanid

Na ministerstvo vnitra dorazila v úterý obálka s jedem. Ministr Milan Chovanec to řekl České televizi a serveru novinky.cz. Zásilka přišla na jeho jméno ze země na severu Evropy a byla adresována jemu. Podle prvních okamžitých výsledků by mohlo jít o látku na bázi kyanidu. Zásilka byla prozkoumána na výbušniny a nyní ji prověřuje laboratoř. Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

"Ihned poté co obálka prošla kontrolou na nástražný výbušný systém a co byla látka objevena, byl podezřelý obsah dán do neprodyšného obalu. Poté byla přivolána policie spolu s hasiči," uvedl Chovanec v tiskové zprávě. Podle něj nikdo z pracovníků nebyl ohrožena a není nutné zpřísňovat bezpečnostní postupy. Vnitro pouze uvědomí ostatní ministerstva o podezřelé zásilce.

Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle prezidenta Miloše Zemana byl tehdy dopis napsán ve jménu Islámského státu a protestoval proti české zbrojní pomoci iráckým Kurdům. Podle dnešního vyjádření ministra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy.

"Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis," řekl ministr. "Musím nicméně vzít v potaz, že jsme na ministerstvu vnitra udělali mnoho důležitých rozhodnutí a začali zločincům šlapat na paty. Například jsme začali bojovat s drogovou mafií nebo jsme podpořili kurdské kolegy v boji proti Islámskému státu," uvedl Chovanec v tiskové zprávě.