Daniel Bolger

Daniel Bolger Zdroj: US Army

Průlomové přiznání amerického generála: Válka s terorismem je porážkou USA

Jsem generálem USA a prohrál jsem globální válku s terorismem. Tímto silným prohlášením začíná kniha tříhvězdičkového generála Daniela P. Bolgera: “Proč jsme prohráli: Svědectví generála o válce v Iráku a Afgánistánu (Why We Lost: A General’s Inside Account of the Iraq and Afghanistan Wars). Generál v knize vykresluje smutný obrázek o střetu zájmů, zmatku v plánování válek a nejistého cíle, který měl představovat vítězství.

Knihu nabízí například Amazon od 11. listopadu. „Je to jako v anonymních alkoholicích. První krok je přiznat si, že máte problém. A já problém mám a stejně tak ho mají i moji kolegové. Díky tomuto problému má problém celé USA. O jakém problému mluvím? Prohráli jsme ve dvou válkách,” tvrdí Bolger.

Nevyčítejte to ale běžným vojákům, říká Bolger. Problém byl podle něj hlavně u generálů, kteří rozhodovali, jak válku vést. „Den nebo dva po atentátech z 11. září jsme věděli, že za útoky stojí bin Ládin a Al-Kaída. Ale to nebyl nepřítel, se kterým jsme pak ve skutečnosti bojovali, vysvětluje Bolger a poukazuje na válku v Iráku, která s 11. zářím 2001 neměla nic společného.

Dalším problémem podle něj bylo, že americké jednotky bojovaly především s civilisty (i když ozbrojenými), ne s cizí armádou, na kterou byla vojska cvičena. Akutní byl pak nedostatek informací - vojáci prý nevěděli komu věřit a po kom střílet.

“Pokud bych věděl to, co vím teď, zvolil bych postup, který USA zvolily při první válce v Iráku v roce 1991. Rychlým zásahem bych sesadil Saddáma a poté bych nechal místní, ať si situaci vyřeší sami,” uzavřel Bolger.

Daniel Bolger je prvním americkým generálem, který veřejně vyslovil veřejné tajemství: V
álku s terorismem Spojené státy rozhodně nevyhrály.

Daniel BolgerDaniel Bolger|US Army