Zdroj: ČTK

Roman Janoušek dnes nastoupil do ruzyňské věznice

Odsouzený lobbista Roman Janoušek dnes nastoupil v souladu s výzvou soudu do věznice. Informaci přinesl server idnes.cz, ČTK ji bez dalších podrobností potvrdila mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová i Janouškův advokát Vít Široký. Lobbista si má odpykat 4,5 roku za sražení ženy autem. V pátek požádal o odklad nástupu do výkonu trestu, pražský městský soud se bude žádostí zabývat ve středu.

Janoušek se měl do dnešních 16:00 hodin dostavit do ruzyňské věznice. Podle zpravodaje, který je od rána na místě, lobbista v úředních hodinách do tamní věznice nedorazil. Mluvčí Vězeňské služby odmítla sdělit, kam a kdy se Janoušek dostavil.

"Klient uposlechl výzvy soudu a dnešního dne nastoupil do výkonu trestu odnětí svobody z rozsudku Vrchního soudu v Praze. Žádné další informace ke klientovi a k výkonu trestu nemám zmocnění podávat," napsal ČTK Široký. Už dříve uváděl, že jeho klient má zdravotní problémy po operaci hlavy a že se možná bude muset podrobit novému operačnímu zákroku.

Opilý lobbista porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu, když ženě vyplatil odškodné ve výši 900.000 korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.