Pavol Paška, šéf slovenského parlamentu, odstoupil kvůli skandálu předražených přístrojů v nemocniciš

Pavol Paška, šéf slovenského parlamentu, odstoupil kvůli skandálu předražených přístrojů v nemocniciš Zdroj: ČTK

Šéf slovenského parlamentu odstoupil kvůli skandálu předražených přístrojů v nemocnici

Pavol Paška, jeden z významných slovenských politiků, šéf parlamentu a člověk premiéra Roberta Fica, v noci na neděli nečekaně rezignoval na svůj post. Je to důsledek nedávného skandála ve slovenském zdravotnictví, ve kterém šlo o nákup předražených přístrojů.

O co přesně v kauze jde? Předražený diagnostický přístroj do nemocnice v Piešťanech dodala společnost, ve které v minulosti působil právě šéf parlamentu. Toho opozice v uplynulých dnech označila nekorunovaným králem slovenského zdravotnictví. Komunální volby v Košicích (uskutečnily se v sobotu) zároveň vyhlásila za referendum o Paškovi, jehož odchod z čela sněmovny dříve v minulých dnech požadovali i demonstranti na shromážděních v Bratislavě i Košicích.

A Pavol Paška po skončení voleb v noci zcela nečekaně oznámil svou rezignaci na post šéfa parlamentu. „Chci, aby Slovensko fungovalo jako normální země a aby politiku nedělalo několik anarchistů v ulicích," řekl k tomu levicový politik. Dodala, že tak činí i kvůli rodině, protože prý za posledních 15 let nezažil v politice „taková svinstva, jako za poslední dva týdny“.

Kvůli stejné aféře už začátkem listopadu podala demisi ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská.