Barack Obama a čínský prezident Xi Jinping

Barack Obama a čínský prezident Xi Jinping Zdroj: ČTK

Obama: Čína je mírumilovná, prosperující a stabilní země

Americký prezident Barack Obama dnes v Pekingu při setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem podle agentury Reuters řekl, že vítá Čínu, která je mírumilovná, prosperující a stabilní. Čínský prezident označil rozhovor za konstruktivní a uvedl, že se oba kromě jiného dohodli prohloubit vzájemnou "vojenskou důvěru". Oba nejvyšší představitelé se také zavázali snižovat emise skleníkových plynů.

"Jsou mezi námi důležité rozdíly, ale velmi mě povzbudila vaše ochota se angažovat v konstruktivním dialogu," řekl čínskému prezidentovi Obama. Zdůraznil neshody ohledně počítačové bezpečnosti a lidských práv. Spojené státy a Čína ale mají podle nejvyššího amerického představitele přesto "ohromný zájem o úspěch obou zemí".

Si Ťin-pching řekl Obamovi, že obě země by měly rozšířit oblasti své spolupráce a zesílit spolupráci v mezinárodních otázkách. "Čína si přeje spolupracovat se Spojenými státy," zdůraznil čínský prezident.

USA se podle Obamy nově zavazují, že do roku 2025 sníží emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent oproti roku 2005. Čína, která je největším znečišťovatelem ovzduší na světě, slíbila dosáhnout nejvyššího stupně svých emisí nejpozději kolem roku 2030.

Spojené státy a Čína mají společně na svědomí 45 procent celkových emisí oxidu uhličitého ve světě, který způsobuje na planetě dramatické klimatické změny. Pokrok v postupném snižování emisí plynů se skleníkovým efektem se očekává od mezinárodní konference ke klimatu, která se plánuje na konec roku 2015 v Paříži.