Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku skončilo jasným ano

Čtyři pětiny z více než dvou milionů účastníků nedělního neoficiálního a nezávazného referenda v Katalánsku se vyslovilo pro nezávislost na Španělsku. Vyplývá to podle katalánské vlády z předběžných výsledků, ohlášených po sečtení necelých 90 procent hlasů.

Tento výsledek podle místopředsedkyně regionální vlády Joany Ortegové ukazuje, že 1,649.239 milionu Katalánců odpovědělo kladně na obě položené otázky v referendu "Chcete, aby se Katalánsko stalo státem?" a "Chcete, aby tento stát byl nezávislý?".

Vicepremiérka podle agentury AFP upřesnila, že referenda se účastnily přinejmenším dva miliony z přibližně 5,4 milionu oprávněných voličů. Agentura TASS uvedla, že hlasovalo 2,25 milionu voličů.

Odpůrci referenda předem ohlásili, že jej budou bojkotovat.

Šéf katalánské vlády Artur Mas po uzavření volebních místností prohlásil, že referendum bylo úspěšné a předvedlo, že Katalánsko si chce vládnout samo. Naopak španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá odsoudil hlasování jako neplatnou, sterilní a neužitečnou politickou propagandu.

Referendum se konalo navzdory tomu, že ústavní soud v Madridu hlasování pozastavil s odůvodněním, že teprve zhodnotí, zda je legální.

Konzervativní ústřední vláda v Madridu se snahy Katalánců o plebiscit snaží neustále mařit zejména pomocí ústavního soudu. Podle ní je jakékoli zpochybňování španělské celistvosti neústavní. Premiér Mariano Rajoy v sobotu prohlásil, že nikdo nezničí jednotu Španělska, dokud bude on u moci.