Hotel Brioni

Hotel Brioni Zdroj: hotelbrioni.cz

Hoteliére, diskriminace (i Rusů) je hloupost, ale ČOI vás neměla pokutovat

Česká obchodní inspekce udělila pokutu 50 tisíc korun ostravskému hotelu Brioni za to, že odmítal z politických důvodů ubytovávat ruské hosty. Kolektivní vina ze strany hoteliéra proti Rusům je odsouzeníhodná. Na druhé straně každý občan má právo vyjádřit svůj politický názor i tímto způsobem a Česká obchodní inspekce by se do toho neměla míchat.

Inspekce ústy svého mluvčího uvedla, že hoteliér „říkal, nejenom na svých webových stránkách, ale také na vývěsce na vstupních dveřích, že neubytuje hosty Ruské federace kvůli anexi Krymu, což je diskriminace.“

Kolektivní vinu musíme jako občané odsuzovat. Je to věc morálky a etiky. Je to stejné, jako když někdo říká, že všichni Romové kradou, což samozřejmě není pravda. Uplatňování kolektivní viny bychom měli vždy odsoudit a měli bychom dát jasně najevo těm, kdo diskriminují, že s jejich postojem nesouhlasíme a že případně do jejich podniku následně nevkročíme a nebudeme tam utrácet své peníze a oni tím přijdou o zisk.

Navíc každý, kdo odmítá určité zákazníky, nese vlastní odpovědnost za své konání v podobě ztráty tržeb. Pokud byl hoteliér z Ostravy naštvaný na Rusko kvůli anexi Krymu a rozhodl se takto vyjádřit svůj protest, sám se přitom mohl potrestat nižším ziskem. Hotel patří jemu, konkrétnímu majiteli, který do něj investoval a je za něj zodpovědný a tak by měl mít právo se rozhodovat i špatně.

Celá kauza nás tak dovádí k zamyšlení, jestli vůbec má být nějaká státní organizace, která kontroluje, komu hoteliéři nabízí své služby, když se diskriminaci mohou lidé postavit sami. Stát těžko může plošně kontrolovat každé naše jednání. Je mnoho lidí, kteří ve svém životě diskriminují a pečlivě si vybírají, s kým budou v kontaktu. Musíme si sami nést důsledky svého jednání. Když se přestaneme bavit s nějakým Rusem jen kvůli Putinovi, ochudíme se tím třeba o rozhovor s inteligentním a zábavným člověkem.


Podle principu kolektivní viny by si o nás všech Češích mohli třeba myslet, že když máme ve vládě bývalého estébáka, že jsme také estébácký národ, což ale nejsme. Takže princip kolektivní viny jednou provždy zavrhněme.