Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Zeman se za vulgární výroky, které zazněly v Hovorech z Lán, neomluví

Není důvod, aby se prezident Miloš Zeman omlouval za své vulgární výroky, které zazněly v nedělních Hovorech z Lán. Na tiskové konferenci to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož prezident svými sprostými slovy otevřel diskusi na klíčové téma. Zeman v nedělním rozhovoru použil vulgarismy opakovaně, za což sklidil kritiku politiků, médií i veřejnosti.

Podle Ovčáčka měla vulgární vyjádření hlavy státu svůj kontext a svou příčinu, za kterou označil údajné citace z textů ruské kapely Pussy Riot a také citaci protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09). Použití dalších sprostých slov dnes ale Ovčáček nevysvětlil.

"Důležité je, že pan prezident tím otevřel klíčové téma, zda-li je vůbec přípustné takové výrazivo v politice využívat. V minulosti to bylo blahosklonně přehlíženo, dokonce kvitováno, bylo to označováno za noblesní. To si myslím, že není správné," uvedl také hradní mluvčí.

Do kontrolních orgánů mediálních institucí již dorazilo množství stížností na prezidentovo vystoupení. Ovčáček dnes poznamenal, že Hrad dostává i ohlasy na podporu prezidenta. Ten se podle něj také těší, že příští týden při návštěvě Moravskoslezského kraje bude moci s občany diskutovat přímo, a nikoliv prostřednictvím médií.