Pásmo Gazy a palestinská vlajka

Pásmo Gazy a palestinská vlajka Zdroj: ČTK

Zajímavé rozhodnutí: Dánsko neuzná Palestinu po vzoru Švédska

Švédsko minulý týden oznámilo, že uznává Palestinu jako nezávislý stát, přesto, že neexistuje. Tvrdilo, že to bude inspirací i pro další státy EU. Ovšem Dánsko reagovalo ihned a řeklo, že k takovému kroku se nechystá. Podobně je na tom i Česká republika (i když oficiální palestinskou ambasádu máme v Praze už dlouhé roky). Co ale vedlo Dánsku k odmítnutí uznání Palestiny? O tom informoval thelocal.dk.

„Všichni máme stejný cíl - přispět k míru na Blízkém východě. Také my podporujeme řešení dvou nezávislých států, Izraele a Palestiny, ale rozhodli jsme se jít jinou cestou než Švédsko, protože pro uznání Palestiny ještě neuzrál čas. V tomto směru bude Dánsko postupovat dle vlastního uvážení,“ řekla dánská premiérka Helle Thorning-Schmidt. Odmítla tak naznačený postup, že země Evropské unie by v tomto směru měly být jednotné.

Jak se pak objevilo ve skandinávských médiích, ani Norsko není připraveno uznat stát Palestina. Naopak nový švédský premiér Stefan Löfven oznámil, že jeho země půjde v tomto případě „příkladem“. „Konflikt mezi Izraelem a Palestinou lze vyřešit pouze tehdy, když budou existovat dva mezinárodně uznané samostatné státy,“ řekl Löfven při svém inauguračním projevu v parlamentu.