Zdroj: ČTK

Švédsko ode dneška uznává Palestinu jako stát

Švédsko ode dneška uznává Palestinu jako stát. Ministryně zahraničí Margot Wallströmová to napsala v listu Dagens Nyheter. Vláda premiéra Stefana Löfvena o svém záměru uznat Palestinu informovala začátkem října.

"Dnes vláda rozhoduje o uznání Palestiny jako státu. Jde o významný krok, který potvrzuje právo Palestinců na sebeurčení. Je to příspěvek k lepší budoucnosti regionu, poznamenaného ničením, frustrací a zablokovanými mírovými rozhovory. Někomu se bude zdát, že je toto rozhodnutí předčasné. Já se obávám, že přichází příliš pozdě," napsala Wallströmová v listu.

Palestinci chtějí mít stát na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Hlavním městem má být východní Jeruzalém. Z dosavadních kol mírových rozhovorů ale zatím nevzešla dohoda o hranici ani o Jeruzalému. Izrael navíc na západním břehu rozšiřuje židovské osady a prosazuje nedělitelnost Jeruzaléma.

Švédská ministryně zahraničí také sdělila, že její země chce svým rozhodnutím podpořit umírněné Palestince a posílit tak jejich postavení v mírových rozhovorech s Izraelem. Chce také dodat naději mladým lidem jak v Palestině, tak Izraeli.

Mírové rozhovory jsou znovu přerušeny a palestinské vedení hrozí, že budou usilovat o členství v mezinárodních institucích.

Československá vláda s vyhlášením palestinského státu souhlasila v roce 1988, kdy tehdejší palestinské vedení vyhlásilo na okupovaných územích nezávislý palestinský stát s hlavním městem Jeruzalémem. Uznalo tím rovněž existenci Izraele. Podobně tehdy postupovaly i některé další státy střední a východní Evropy, které náležely k východnímu bloku.