Sir Nicholas Winton a prezident Miloš Zeman

Sir Nicholas Winton a prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Lucie Bílá a Dana Drábová
Miloš Zeman a Nicolas Soames
2
Fotogalerie

Zeman vyznamenal celkem 33 osobností. Řád bílého lva dostaly čtyři z nich

Prezident Miloš Zeman dnes ve Vladislavském sále Pražského hradu udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 33 osobnostem. Řád bílého lva převzali slovenský premiér Robert Fico a bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky. Již odpoledne toto nejvyšší státní vyznamenání Zeman předal zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi a in memoriam bývalému britskému premiérovi Winstonu Churchillovi.

Druhým nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Tomáše Gariggua Masaryka, vyznamenal zpěváka Karla Kryla a spoluzakladatele Rakousko-české společnosti Eduarda Haranta za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Stejný řád dostali za vynikající zásluhy o rozvoj humanity zpěvačka Hana Hegerová a cestovatel Miroslav Zikmund.

Na Pražském hradě byla oceněna in memoriam také pětice českých vojáků, kteří padli v červenci v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Medaili Za hrdinství tak dostali David Beneš, Ivo Klusák, Jaroslav Lieskovan, Libor Ligač a Jan Šenkýř. Stejnou medaili prezident předal i Jaroslavu Mevaldovi, který byl v Afghánistánu postřelen při napadení české hlídky.

Medailí Za zásluhy Zeman ocenil 19 lidí, mezi nimi třeba zpěvačku Lucii Bílou, jadernou fyzičku a předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou či in memoriam ruskou disidentku Natalji Gorbaněvskou, která v roce 1968 protestovala proti okupaci Československa.

Stejné ocenění posmrtně obdržel i kněz Josef Toufar, který byl obětí komunistického pronásledování, bývalý šéf Škody Auto Ludvík Kalma nebo zachránce židovských dětí Antonín Kalina. Medaili převzaly také zakladatelka projektu Klokánek Marie Vodičková či politička Božena Fuková, která v roce 1968 patřila mezi čtyři poslance Národního shromáždění, kteří se postavili proti smlouvě o "dočasném pobytu" sovětských vojsk na území Československa.

Zeman dále ocenil medailí Za zásluhy přednostu ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Pavla Dungla, který mu v roce 2012 operoval šlachu v palci levé nohy, režiséra Filipa Renče, který Zemanovi točil předvolební spoty, a režiséra Roberta Sedláčka, jenž o české hlavně státu natočil dokument.

Zeman poprvé uděloval státní vyznamenání ve své funkci loni. Řád Bílého lva tehdy nikomu nepředal. Tento řád má dvě skupiny, a to civilní a vojenskou. Všichni dnes ocenění dostali civilní vyznamenání I. třídy, která je nejvyšší.

Zeman měl na slavnosti asi čtvrthodinový projev, kterému v historickém sálu naslouchali například bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií, zákonodárci, ministři, představitelé církví a řada dalších lidí. Zeman letos opět nepozval dva rektory kvůli osobním sporům. Několik jejich kolegů na oslavu odmítlo přijít, svou nepřítomnost ale většinou zdůvodnili pracovní zaneprázdněností. U příležitosti ocenění ruské disidentky Gorbaněvské zkritizovali Zemana další dva disidenti ze skupiny "osmi statečných", kteří roku 1968 protestovali v Moskvě proti okupaci Československa. Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov ČTK dnes sdělili, že jim vadí prezidentův postoj ke střetům na Ukrajině, který se právě s činy a ideály Gorbaněvské neslučuje.