Nepokoje v Německu: Chuligáni proti islamistům. Úřady se bojí radikalizace společnosti

Nepokoje v Německu: Chuligáni proti islamistům. Úřady se bojí radikalizace společnosti Zdroj: profimedia.cz

Nepokoje v Německu: Chuligáni proti islamistům. Úřady se bojí radikalizace společnosti

Při nedělních nepokojích v německém Kolíně nad Rýnem bylo zraněno 45 lidí. Sjelo se sem kolem 4000 fotbalových chuligánů a politických radikálů na demonstraci, která se jmenovala „Chuligáni proti salafistům“. Salafisté jsou muslimští extrémisté, kteří chtějí zavést šaríu. Policie tvrdě zasáhla, jenže radikálové oznámili nové pochody. Němečtí politici se obávají, že část společnosti se může u našich sousedů rychle radikalizovat.

To, že němečtí chuligáni, ultrapravičáci a neonacisté útočí na přistěhovalce, není žádnou novinkou. Ovšem výzvy ke střetům s islamisty nacházejí živnou půdu i mezi mnoha dalšími občany. Němci se bojí muslimských extrémistů, kterých žije podle odhadů v této zemi více než 7000 a často už mají německé občanství. Se salafisty se v bitkách střetli nedávno na mnoha místech i v Německu žijící Kurdové.

Podle Arnolda Plickerta, policejního prezidenta v Severním Porýní-Vestfálsku, hrozí zemi nový druh násilí v ulicích, který bude zaměřen proti islámu a v konečném důsledku proti některým skupinám přistěhovalců. Plickert varoval, že podobné střety mohou být nakonec nekontrolovatelné.

Důvodem obav je především to, že v Kolíně nad Rýnem se proti islámským extrémistům spojily nejrůznější radikální německé skupiny, které předtím nejčastěji bojovaly proti sobě. Neděli proto označují za „zázrak v Kolíně“ a „Kolín byl jen začátek“.

V reakci na nepokoje pak Facebook v pondělí odstranil stránky skupin, který organizovaly pochody proti islamistům.

Úřady ale očekávají, že demonstrace proti islámu se budou v nejbližších dnech a týdnech konat v mnoha německých městech a že je budou provázet násilnosti. Problémem totiž je, že v tomto konkrétním případě mnoho Němců radikálům a chuligánům fandí.