Vyděrači hrozí rozšířením eboly do Česka, požadují po ČR 1 milion eur

Vyděrači hrozí rozšířením eboly do Česka, požadují po ČR 1 milion eur Zdroj: ČTK

Neznámí vyděrači vyhrožují České republice rozšířením eboly, požadují výkupné

Policie vyšetřuje pokus o vydírání státu hrozbou rozšíření viru ebola na různých veřejných místech. Pachatelé, kteří vyhrožují rozšířením eboly na různých místech v ČR, požadují po státu milion eur, uvedl tn.cz. Peníze chtějí ve 3 splátkách. Pachatelé zatím nejsou známi, sdělilo dnes v tiskové zprávě ministerstvo vnitra. Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube na následné tiskové konferenci uvedl, že hlavním cílem pachatelů je vyvolání paniky. Hrozí jim až 12 let vězení.

"Uděláme všechno proto, abychom ochránili veřejnost," prohlásil Laube. Na případu pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), dnes jej také projednala vláda. Podle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty jsou pachatelé "velmi sofistikovaní" a používají "velmi sofistikované způsoby komunikace a dokumentace". Policie věc kvalifikovala nejen jako vydírání, ale také jako obecné ohrožení.

Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty je šíření eboly v podmínkách České republiky málo pravděpodobné. "Získání viru, jeho transport, efektivní šíření jiným způsobem než přímým kontaktem s nemocným člověkem nebo jeho tekutinami je málo realistické. Hygienické podmínky v České republice, klimatické podmínky, úroveň práce epidemiologů i úroveň zdravotnických zařízení v podstatě vylučují masivní šíření eboly u nás. Na izolované případy jsme připraveni," řekl.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Zatím proti němu neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je vysoká. Ebola se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených. Podle Světové zdravotnické organizace se virem nakazilo již více než 10.000 lidí a zhruba polovina z nich nemoci podlehla. Mezi nejvíce postižené země patří Guinea, Sierra Leone a Libérie.

Šíření viru eboly v ČR podle epidemiologa vysoce nepravděpodobné

Šíření viru eboly v Česku je podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly vysoce nepravděpodobné. Bioteroristé by museli mít infekční materiál, tedy krev či jinou tělní tekutinu mrtvého či člověka zasaženého ebolou. V oblasti epidemie by ji získat mohli, zřejmě by stříkačku s infekční tekutinou mohli i přepravit v kufru do Česka, při šíření by ale smrtící nákaza hrozila i jim. Prymula to řekl ČTK v reakci na dnešní zprávu ministerstva vnitra, že policie vyšetřuje pokus o vydírání státu hrozbou rozšíření viru ebola na veřejných místech.

"Šíření viru eboly v Česku je vysoce nepravděpodobné, i když hypoteticky o něm lze uvažovat. Bioteroristé by si mohli opatřit krev člověka zasaženého ebolou či toho, kdo na ni zemřel. To si představit dovedu. Na druhou stranu manipulace se vzorkem, transport do ČR a následné rozšíření by bylo obrovsky rizikové pro ty, kdo by s ním manipulovali," řekl.

Dominantně je to podle něj otázka potřísnění povrchu, někdo by musel kapky ze stříkačky či jiného zařízení rozšířit, a je tedy velmi pravděpodobné, že by se u toho nakazil sám. "Takže já to považuji spíše za demonstrativní záležitost a snahu využít paniky a strachu spojených s ebolou," řekl profesor.

Ebola sice nemá v Česku zrovna ideální podmínky pro šíření vzhledem ke klimatu a hygienické situaci, přesto na povrchu může přežívat i v zaschlé podobě asi čtyři dny. To znamená, že není úplně vyloučeno, že by se takovou formou mohl člověk nakazit.

Při kontrolách na letištích by těžko byla stříkačka s krví objevena. Pokud by převoz zajišťovala profesionální skupina, v lokalitě výskytu nemocných odebrala tekutinu z mrtvého těla či od nemocného, tak vlastní převoz v kufru není podle Prymuly takový problém. Riziko objevení by asi nebylo, pokud by nešlo o litry tekutiny, což by v tomto případě nebyly.

"Šiřitelům hrozí nákaza, pokud by to nebyli lidé, kteří nemoc prodělali, a jsou tedy imunní. Ale to už je příliš velká konstrukce," dodal.

Česko je podle Prymuly velmi dobře chráněno, opatření na ochranu obyvatelstva v tuto chvíli jedou téměř naplno. Jediné další zpřísnění by mohlo být, jako to už provedly tři státy v USA, že by do karantény museli všichni, kdo by z rizikových oblastí přicestovali, bez ohledu na to, zda mají nějaké zdravotní obtíže. V současnosti jsou na letištích v Česku kontrolováni ti, kdo přicestují, s izolací se počítá jen u těch, kdo by měli jakékoli zdravotní obtíže, které by mohly na ebolu ukazovat.