Prezident Ukrajiny Porošenko

Prezident Ukrajiny Porošenko Zdroj: Profimedia.cz

Boj v parlamentních volbách na Ukrajině je vyrovnaný, strany se přetahují o výsledek

Podle průzkumů se vítězem ukrajinských parlamentních voleb se stal Blok Petra Porošenka. Výsledek vyplývá ze tří průzkumů provedených u volebních místností, o nichž informovala agentura Unian. Zisk prezidentského bloku se pohybuje mezi 22 a 23 procenty. Na druhém místě je Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s odstupem jednoho až tří procent. Na oficiální výsledky se čeká. 

Třetí místo podle anket obsadilo hnutí Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, které by mělo získat 13 až 14 procent hlasů. Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu zřejmě ještě překoná Radikální strana populisty Oleha Ljaška s šesti až osmi procenty, Opoziční blok dědiců bývalé vládní proruské Strany regionů se zhruba stejným procentem hlasů, nacionalistická strana Svoboda se šesti až sedmi procenty a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s 5,6 procenta hlasů.

Výsledky voleb, potvrdí-li se, jsou jistým překvapením, protože vysoká volební podpora Lidové fronty se nečekala. Zklamáním pro voliče Oleha Ljaška je naopak výsledek Radikální strany, která v předvolebních průzkumech figurovala jako druhá.

Průzkumy potvrzují, že ukrajinský parlament stojí před politickým zemětřesením. Dřívější převaha proruských poslanců je minulostí a jako základ budoucí vládní koalice se rýsuje spojenectví Porošenka s Jaceňukem. S podporou Svépomoci proevropsky orientovaného lvovského starosty může mít nový kabinet silnou parlamentní oporu, přestože velký Porošenkův náskok, který signalizovaly průzkumy, se nepotvrdil.