Policisté přivádějí 15. října k jihlavskému okresnímu soudu ženu, která v úterý ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila. Obviněna byla z vraždy a braní rukojmích, soud má rozhodnout o jejím vzetí do vazby.

Policisté přivádějí 15. října k jihlavskému okresnímu soudu ženu, která v úterý ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila. Obviněna byla z vraždy a braní rukojmích, soud má rozhodnout o jejím vzetí do vazby. Zdroj: ČTK

Útočnice ze Žďáru si město vybrala náhodně na internetu

Žena z Ostravska, která v úterý ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila, si město pro útok vybrala náhodou. Na jeho název narazila při hledání na internetu, řekl dnes novinářům vedoucí odboru obecné kriminality z krajského ředitelství Vysočina Pavel Kubiš.

Při útoku ve škole šestadvacetiletá pachatelka podle něj opakovala, že chce, aby ji zásahová jednotka zastřelila. Ženu policie ve středu obvinila z vraždy a braní rukojmí, hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.

Útočnice dorazila na střední školu ve Žďáru nad Sázavou kolem 7:30. Bez varování zaútočila na sedmnáctiletou studentku. Replikou vojenského nože jí mířila na břicho. Dívce však přišel na pomoc šestnáctiletý spolužák, a tak se žena zaměřila na něj. Bodla ho do hrudníku, a chlapec na následky zranění později zemřel. Studence se podařilo utéct.

Žena vzápětí chytla další žačku střední školy, bodla ji do břicha, a pak ji držela v šatnách jako rukojmí. Nakonec zranila i policejního vyjednavače, který se za dívku v průběhu vyjednávání vyměnil. Útočnice žádala, aby policie zavolala zásahovou jednotku. Podle Kubiše si přála, aby ji zastřelila.

Žena neměla podle prvotních testů v krvi alkohol ani drogy. Policisté ji již vyslechli, k motivu jejího útoku se však Kubiš zatím nechtěl podrobněji vyjadřovat. Policie bude nyní zkoumat zdravotní stav pachatelky. Bude chtít vědět, zda mohla rozpoznat, čeho se dopouští, a zda mohla svému jednání zabránit.

Ženu, která se již dříve léčila v Psychiatrické nemocnice v Opavě kvůli pokusu unést sedmiletou dívku a zranění vychovatelky, poslal soud do vazby. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s vraždou hovořil o systémovém selhání státních institucí. Chce nechat prověřit postup soudů, státního zastupitelství i nemocnice. Propuštění ženy označil za systémovou chybu i prezident Miloš Zeman. Ředitel opavské psychiatrie Ivan Drábek rezignoval.