Sýrie, Kobani

Sýrie, Kobani Zdroj: ČTK

5 nejzajímavějších konspiračních teorií o Islámském státu

Na první pohled se zdá, že džihádisté z Islámského státu (IS) se najednou vynořili na severu Iráku a jsou silnější a silnější. Pravda to není, protože už dávno předtím obsadili různé oblasti v Sýrii, ale v tamní nepřehledné situaci to Západ nebral nijak vážně v potaz. Protože islamisté mají stále větší moc, objevuje se i mnoho konspiračních teorií, jak se jim to mohlo vůbec podařit. Podívejme se na pět z nich.

1. Islámský stát vlastně vytvořila Amerika

Je známo, že vláda USA podporovala mudžahedíny, kteří bojovali proti sovětské okupaci Afghnánistánu v 80. letech minulého století. Kromě jiných byl mezi nimi i muž, který se jmenoval Usáma bin Ládin, posléze vůdce teroristické skupiny Al-Kaída. Jenže Amerika Al-Kaídu nikdy neplatila, ani nepodporovala, i když je pravda, že mudžahedíni se vymkli jakékoli kontrole a z Afghánistánu se rozprchli do mnoha zemí Asie a Afriky. Například jeden z bývalých velitelů Al-Kaídy, šejch Naabil Na’eem, tvrdí, že Islámský stát založily americké tajné služby, protože chtěly s jeho pomocí svrhnout diktátorský režim Bašara Asada, který dosud vládne v Sýrii. Jenže Islámský stát se už před více než dvěma lety s odnožemi Al-Kaídy v Sýrii a Iráku rozhádal a začal bojovat na vlastní pěst. Pravdou přitom ale je, že povstalce v Sýrii podporovaly či pořád podporují Saúdská Arábie, Turecko (člen NATO!), Katar a další státy. Část rebelů přitom dnes bojuje v řadách IS.

2. USA, Británie a Izrael cíleně destabilizovaly Blízký východ, to pomohlo vzestupu IS

Tyto tři země pomocí svých tajných služeb destabilizují dlouhodobě Blízký východ a snaží se tam nalákat extremisty z celého světa v rámci operace „Sršní hnízdo“. Tato konspirační teorie, kterou světu prezentoval bývaly pracovník americké výzvědné služby NSA Edward Snowden, také tvrdí, že současného vůdce Islámského státu pseudochalífa Bagdádího rok “připravovala” izraelská tajná služba Mossad. Vytvoření IS prý dá možnost Izraeli a jeho spojencům zničit islamisty pod záminkou vlastní sebeobrany.

3. Vražedná videa Islámského státu jsou podvod

Podle mnohých kritiků Západu jsou videa, na kterých bojovníci Islámského státu uřezávají hlavy svým zajatcům, falešná a jsou vytvořená pouze proto, aby obrátila demokratickou veřejnost proti IS. Podle bývalého zaměstnance tajných služeb USA Jeffa Steina, vyrobila americká CIA před válkou v Iráku v roce 2003 falešné video s Usámou bin Ládinem. Podle některých konspirátorů by se nebylo čemu divit, kdyby USA zfalšovaly i současná videa.

4. David Haines a Alan Henning, kterým uřízli hlavu, nebyli humanitární pracovníci

Podle Hainesova profilu na síti Linkedln pracoval pro firmu Astrae, která se zabývá bezpilotními letouny. Stejně tak prý Henning nebyl humanitární pracovník, nýbrž tajný agent, který se za humanitární pomoc pouze skrýval. Rodiny obou to velmi důrazně popírají.

5. Americké tajné služby chtějí, aby války pokračovaly

Jak je možné, že americká služba NSA, která monitoruje téměř veškerou důležitou komunikaci jak na půdě USA, tak ve světě, nezaznamenává a nezabraňuje rekrutování místních muslimů do služeb IS? Někteří si to vysvětlují tak, že americké tajné služby ve skutečnosti sice komunikaci budoucích bojovníku zaznamenávají, ale nic s tím nedělají, protože Amerika a její vojensko-průmyslový komplex potřebují mít vnějšího nepřítele a potřebují si vyzkoušet ve válkách své zbraně.