Papež František

Papež František Zdroj: Profimedia.cz

Revoluce ve Vatikánu: Katolická církev chce uznat homosexuály

Poměrně dramatická změna se rýsuje v katolické církvi. Jak uvedla agentura Reuters, Vatikán v pondělí zveřejnil dokument, ve kterém se poprvé hovoří otevřeně o vstřícnosti vůči homosexuálům. V případě této církve by se jednalo doslova o revoluční změnu.

Určité náznaky vstřícnosti vůči gayům a lesbám se objevily už v několika vyjádřeních papeže Františka. Tím se současná hlava katolické církve zásadně liší od svých předchůdců. V dokumentu, který byl připraven pro synod 200 biskupů, jež se věnuje otázkám rodiny, jsou i slova, že církev by měla najít „bratrský prostor“ pro homosexuály, ale přitom by si měla zachovat svoji doktrínu týkající se rodiny a manželství.

„Homosexuálové mají co nabídnout křesťanskému společenství," píše se v neobvyklém prohlášení. Pak pokračuje otázkou: "Jsme ochotni je přivítat v našich komunitách, které jim nabídnou příjemný domov?“ Zda bude toto doporučení skutečně schváleno, se rozhodne na synodu příští rok.

Někteří náboženští experti považují tato slova za „zemětřesení“ v katolické církvi.

Církev ale zatím neuvažuje například o tom, že by uznala homosexuální manželství či adopce dětí těmito páry. Přesto je pondělní prohlášení považováno za průlomové.