Lidský život

Lidský život Zdroj: Profimedia

Lidský život stojí u pojišťoven až pětkrát více než před 20 lety

Průměrná pojistná částka na riziko smrti se v Česku postupně zvyšuje. Například u Allianz se za posledních dvacet let téměř zpětinásobila. Zatímco v roce 1994 činila 70 000 Kč, dnes překračuje 302 000 korun. Nárůst zaznamenaly i další pojišťovny, vyplývá z ankety agentury ČTK mezi největšími tuzemskými pojistiteli.

Průměrná pojistná částka je relativně nízká, kolem 200 000 Kč, řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Před dvaceti lety to však podle něho byla ani ne poloviční částka. Stále se tedy postupně mírně zvyšuje. „Výraznější nárůst ale evidujeme až v posledních letech,“ dodal.

Lidé proti minulosti obecně více vnímají pravdivost rčení, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, a v rámci své pojistné ochrany pečlivěji a lépe kryjí možná životní rizika, jako jsou smrt, invalidita či závažná onemocnění, doplnil mluvčí Generali Jiří Cívka. Svou roli v tom podle něj jistě hraje zvyšující se životní standard a například také hypotéky, které byly před dvaceti lety teprve v plenkách.

Allianz eviduje za svoji více než 21letou historii téměř milion smluv o životním pojištění. Nejčastěji je zastoupeno právě rizikové životní pojištění, které je důležité hlavně pro živitele rodiny, na kterém stojí rozpočet a také pro ty, kteří jsou zatíženi hypotékami či úvěry. Rizika i pojistné částky by měly být v pojištění nastaveny tak, aby pomohly předejít kritické finanční situaci v rodině v případě úmrtí jejího živitele.