Nobelova cena

Nobelova cena Zdroj: Profimedia.cz

Nobelovu cenu za mír má Ind Satjárthí a Pákistánka Júsufzaiová

Letošní Nobelovu cenu za mír získal indický aktivista usilující o odstranění dětské práce Kailáš Satjárthí a mladá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová. Oznámil to dnes v Oslu norský Nobelův výbor.

Členové výboru u vyznamenaných ocenili "jejich boj proti útlaku dětí a mladých lidí a boj za právo všech dětí na vzdělání".

Sedmnáctiletá Júsufzaiová, která byla již loni tipována na vítězství, je vůbec nejmladší nositelkou Nobelovy ceny v historii. Na dívku v roce 2012 zaútočili radikálové z hnutí Taliban kvůli její podpoře práva žen na vzdělání a cestou ze školy v pákistánském údolí Svát ji v autobusu střelili do hlavy a krku. Několik dní byla pak v kritickém stavu.

Na letošní Nobelovu cenu za mír bylo nominováno rekordních 278 jednotlivců a organizací. Loni Nobelův výbor překvapil svět udělením Nobelovy ceny za mír Organizaci pro zákaz chemických zbraní, která v té době teprve připravovala likvidaci syrského chemického arzenálu, předloni bylo stejně tak překvapením vyznamenání Evropské unie a v roce 2009 ocenění Baracka Obamy jen krátce po jeho nástupu do úřadu amerického prezidenta.

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením ocenění za lékařství, pokračoval v úterý cenou za fyziku a ve středu vyhlášením ceny za chemii. Oceněny byly převážně objevy, které mají konkrétní použití v praktickém životě. V případě lékařství se jednalo o objev buněk, jež mozku pomáhají v prostorové orientaci, u fyziky o vývoj modrých světelných diod a u chemie o rozvoj mikroskopie s velmi vysokým rozlišením. Ve čtvrtek Švédská akademie udělila Nobelovu cenu za literaturu francouzskému romanopisci Patricku Modianovi. V pondělí bude oznámen držitel Nobelovy ceny za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (více než 24 milionů Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.