Třetí oběť Islámského státu, David Haines

Třetí oběť Islámského státu, David Haines Zdroj: ČTK

Ďábelská taktika islamistů: Kupují rukojmí i na černém trhu od únosců

Nejrůznější radikální islamistické teroristické skupiny mají podle všeho také novou taktiku, jak získat velké peníze – kupují unesené západní rukojmí na černém trhu v různých zemích od zločineckých gangů. Informovala o tom americká média a web news.com.au.

Teroristé si tak podle různících se údajů přišli od roku 2008 na zhruba 150 milionů dolarů. Nejvíce na tom vydělaly různé odnože známé al-Kaidy. Kromě vlastních únosů se ale podle mnoha indicií rozvinul i černých trh s rukojmími.

Unášejí se především západní občané, protože některé státy, přestože to popírají, platí za rukojmí obrovské částky. Za jednu osobu i několik milionů dolarů. Týká se to Francie, Německa, Švýcarska a dalších zemí. Naopak Američané odmítají za unesené radikálům platit.

 Pro islamisty je trh s unesenými lidmi velmi výhodný, protože špinavou práci za ně udělá někdo jiný, snižuje se tím podstatně riziko pro jejich bojovníky a nakonec inkasují více peněz, než neznámí zločinci.

Jinak prý ale postupují šílenci z Islámského státu v Iráku a Sýrii. Ti si sami unášejí především západní novináře, pracovníky humanitárních organizací a náboženských skupin. Pak je převezou do syrského města Rakka, kde mají své sídlo. Je to i z toho důvodu, že Islámský stát bojuje i proti jiným teroristickým uskupením.

Podle webu International Business Times prý jen Islámský stát v současnosti pořád zadržuje mezi 10 až 15 lidmi ze Západu. Americké tajné služby potvrzují, že unesených je i několik Američanů, ale odmítají z bezpečnostních důvodů potvrdit jejich přesný počet.

Rukojmí se dokonce používají jako „platidlo“ mezi jednotlivými frakcemi v občanské válce v Sýrii.

Loni byly v pákistánském Balúčistánu uneseny i dvě české mladé ženy – Antonie Chrástecká a Hana Humpálová. Stalo se tak v březnu 2013. Od té doby se o jejich osudu nic neví.