Kobani

Kobani Zdroj: Reuters

Turci prý sami nepodniknou operaci na záchranu Kobani

Turci nemají v plánu sami podniknout pozemní operaci na záchranu severosyrského města Kobani obývaného převážně Kurdy. Oznámil to dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu na společné tiskové konferenci s novým šéfem NATO Jensem Stoltenbergem. O dobytí Kobani ležícího nedaleko tureckých hranic se již více než tři týdny snaží ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Nyní prý kontrolují již více než třetinu města.

"Není realistické očekávat, že Turecko podnikne samo pozemní operaci. Vedeme rozhovory. Jakmile bude k dispozici společné rozhodnutí, Turecko se nebude držet zpátky a bude hrát svou roli," prohlásil Çavuşoglu.

Stoltenberg zdůraznil, že NATO ochrání svou členskou zemi Turecko v případě jakéhokoli útoku souvisejícího s boji v sousední Sýrii. Aliance je prý připravena rozmístit v zemi rakety Patriot, aby byla posílena turecká vzdušná obrana, a pomoci i s ochranou hranic, i když o to Ankara zatím oficiálně nepožádala.

Pokud jde o případné vytvoření bezletové zóny nebo určité bezpečné zóny (nárazníkového pásma) uvnitř Sýrie, což jsou turecké návrhy, NATO prý o ničem takovém nejedná, dodal Stoltenberg. "Myslím, že neexistuje jednoduchý a jasný způsob, jak vyřešit problémy, jejichž jsme svědky," dodal.

Generální tajemník NATO se má během dvoudenní návštěvy Ankary sejít prakticky s celým tureckým vedením včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a premiéra Ahmeta Davutoglua.