Zdroj: Lucie Straková

Z vyspělých zemí je pro život nejlepší Austrálie. Česko je dobré ve vzdělávání, strádá v příjmech

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje 34 ekonomicky nejrozvinutějších států světa a kam patří i Česká republika, vydala zajímavou zprávu. V ní se dozvíme, ve které zemi jsou nejlepší podmínky pro život. Česko ukazuje, že je státem extrémů.

Na první pohled se nedá říct, zda jsme dopadli v celkovém srovnání dobře, nebo špatně. Na rozdíl od Slovenska, které v žebříčku okupuje jedno z posledních míst, je Česko spíše ve středu žebříčku.

V čem je ovšem Česká republika i mezi mnohem bohatšími státy výjimečná? Ačkoliv to může znít překvapivě, právě naše země se může pochlubit vůbec nejlepším vzděláním na světě. Alespoň podle žebříčku OECD. Česko dostalo v tomto směru 10 z 10 možných bodů. K tomu určitě přispělo hlavně to, že je vzdělání na státních školách zdarma a tedy přístupné úplně každému. V tomto směru se daří i Slovensku, které získalo 9,9 bodů, naopak nejhůře dopadlo Turecko.

Dalším kritériem, za které se Češi nemusí vůbec stydět, je bezpečnost. Zde jsme obdrželi 9,6 bodu, tedy opět skoro maximum. Není velkým překvapením, že si v tomto ohledu nejhůře vedlo Mexiko sužované válkami drogových kartelů.

Ne na všechno ale může být Česko pyšné. Velmi špatně dopadlo v hodnocení průměrného příjmu obyvatel, kde obdržela pouze 2,4 bodu. Nepříliš dobře si vedeme také v úrovni bydlení, životního prostředí a zdraví obyvatel.

Vůbec nejlepší zemí pro život je podle žebříčku OECD Austrálie, konkrétně hlavní město Canberra. Na opačném pólu je již zmiňované Mexiko.

Tabulku s výsledky najdete zde.