Ebola

Ebola Zdroj: ČTK

Šíření smrtící eboly v Evropě už není podle lékařů vyloučené

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před rozšířením smrtící eboly i v Evropě. Upozornil na to doktor Peter Piot poté, co se virem nakazila španělská zdravotní sestra. Další nákazu zdravotníků očekává v následujících dvou týdnech. Mezitím zemřel první člověk na ebolu i v USA.

Španělská zdravotnice se stala vůbec první nakaženou mimo Afriku. Infikovala se pravděpodobně při ošetřování dvou misionářů, kteří na nemoc zemřeli v nemocnici v Madridu. Podle zástupce WHO pochybila při dodržování karantény, to ale sestra popírá.

Sestra je nyní v karanténě společně se svým manželem a čtyřmi dalšími lidmi, kteří s ní přišli do styku. Podle španělských médií informace vyvolala paniku mezi personálem nemocnice. Někteří z nich dokonce zařízení opustili. Znepokojení jsou i běžní občané. Španělský premiér ale vyzval všechny ke klidu a slíbil vysvětlení celé situace.

WHO ale varuje, že k podobnému problému může dojít i v dalších zařízeních, která se o pacienty s ebolou starají. Jeden z jejích poradců to dokonce označil za nevyhnutelné.

Podle vědců z Bostonské univerzity hrozí i nakažení běžné populace zejména ve Francii a Velké Británie. Podle odborníků by se však mělo jednat maximálně o jednotlivé případy, epidemie afrických rozměrů je vyloučená díky vyšším hygienickým standardům v Evropě. Británie navíc plánuje zavést lékařské prohlídky u cestujících, kteří přilétají z rizikových oblastí.

Mezitím ve středu v americkém Dallasu zemřel liberijský pacient Thomas Eric Duncan, u něhož byla před několika dny pro příletu do Spojených států zjištěna ebola. Šlo o první oběť eboly, která byla s tímto onemocněním diagnostikována v USA. Duncan přiletěl do Texasu ze západní Afriky. Pět velkých amerických letišť v této souvislosti posiluje zdravotní kontroly pasažérů mířících do země z rizikových oblastí. Ministr zahraničí John Kerry vyzval ostatní země, aby proti šíření eboly dělaly víc, hranice ale prý mají zůstat otevřené.

Nynější epidemie eboly, která propukla v březnu, usmrtila v Libérii, Sieře Leone a Guineji více než 3400 lidí. Infikovaných bylo už celkem přes 8000 osob.