Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Z uniklé korespondence ANO: Pozor, ať si toho nevšimnou novináři

Celkem 400 milionů korun. To jsou peníze, které měly být použity na několik různých tendrů. Podle korespondence, která nyní unikla (sekretářka jej odeslala nejen ministrům z ANO, ale také ministrům z ČSSD), mají ministři premiéra Sobotky zakázky vysvětlit.

Informaci přinesl server Echo24.cz a Novinky.cz (oba servery navíc uvádějí, že mají dokument k dispozici. Jedná se především o to, že spřízněná duše Hnutí ANO a asistent Darek Kysela sepsal výhrady, které vůči zakázkám má. Jenže se stal omyl, a mail s připomínkami odešel vinou sekretářky nejen ministrům za ANO, ale i těm z ČSSD.

Kritiky se tam však dostává od Kysely nejen těm, kdo nejsou v Hnutí ANO. Zmiňuje například ministryni Helenu Válkovou, jejíž projekt by bylo možné podle Kysely velmi lehce napadnout, a to zvláště novináři. Vypsala totiž velmi podivný sedmimilionový tender na zefektivnění výdajů. Jde o velmi neprůhlednou zakázku. „Ministerstvo vypisuje soutěž za sedm milionů na zefektivnění výdajů ... to by měly raději ihned zrušit, než si toho nějaký novinář všimne,“ stojí ve zprávě Darka Kysely.

Kysela kritizuje i Martina Stropnického – ten totiž jednal velmi nestandardně, když vypsal veřejnou zakázku zaměřující se na boj s korupcí. Neměl by náhodou boj s korupcí řešit v rámci svého resortu, aniž by na tuto problematiku vypisoval veřejné zakázky? Kritice neunikají ani lidovečtí a sociálnědemokratičtí ministři. Zmíněný je třeba Daniel Herman, který vypsal dokonce dvousetmilionový tendr na zajištění bezpečnosti v nově rekonstruovaném Národním muzeu. Kyselova připomínka vede logicky k přestřelené ceně.

Andrej Babiš však v uniklé konverzaci nevidí sebemenší problém, byť přiznává, že sekretářka pochybila. Že se ale ANO zajímá o všechna ministerstva a veřejné zakázky, je ale podle něj v pořádku.