Tiskovou konferenci kabinetu narušila ve středu dvojice mužů, kteří protestovali proti postoji české vlády a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vůči Ukrajině.

Tiskovou konferenci kabinetu narušila ve středu dvojice mužů, kteří protestovali proti postoji české vlády a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vůči Ukrajině. Zdroj: ČTK

Braňte svobodu, ne paštiky! Tiskovku vlády narušila svlečená dvojice můžů

Tiskovou konferenci kabinetu narušila ve středu dvojice mužů, kteří protestovali proti postoji české vlády a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vůči Ukrajině. Dvojice svlečená do půl těla ministerského předsedu vyzvala, aby bránil svobodu a nepomáhal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Oba muži seděli během tiskové konference mezi ostatními novináři na úřadu vlády. Když ze sálu kvůli jmenování nové ministryně pro místní rozvoj předčasně odcházel premiér, odložili horní část svého oděvu a povstali k tichému protestu. Na hrudi, zádech a rukou měli namalované ukrajinské vlajky nebo citáty typu „Premiére odvahu“ nebo „Nebuďte s Putinem“. Po krátkém čase byla dvojice mužů, která držela vlajky Evropské unie a NATO, bez větších problémů ze sálu odvedena.

„Pane Sobotko, jste premiérem České republiky. Nebuďte kumpánem lobbistů strojírenských firem obchodujících s putinovským Ruskem!," napsali muži v prohlášení, které stihli rozdat novinářům. „Ukrajina potřebuje pomoci. Vy ji svými výroky házíte přes palubu, podobně jako to dělali západní politici, kteří zradili naši zemi v Mnichově v roce 1938,“ uvedli také demonstranti hlásící se k akční skupině oMEN.