Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Profimedia.cz

Výbory europarlamentu jsou pro Jourovou v Evropské komisi

Všechny čtyři zainteresované výbory Evropského parlamentu souhlasí s působením české zástupkyně Věry Jourové v pozici evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví.

ČTK to sdělilo několik účastníků dnešního jednání zástupců výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, právního výboru, výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a výboru pro práva žen, kteří o kandidatuře Jourové jednali.

Série 45 otázek a odpovědí ale europoslancům ke konečnému rozhodnutí nestačila a tak musela Jourová do neděle vypracovat ještě písemné odpovědi na dodatečných 32 otázek.

Europarlament nemůže jednotlivé komisaře měnit, schvaluje však komisi jako celek. V případě Junckerova týmu by měl hlasovat na konci října tak, aby se nová komise mohla ujmout práce od listopadu.

Jourová není jediná, koho při slyšení před členy různých výborů europarlamentu potkaly potíže. Slyšení si zopakuje Brit Jonathan Hill, písemné doplnění museli odevzdat také Pierre Moscovici z Francie či Maďar Tibor Navracsics. U něj už dal příslušný výbor pro kulturu najevo, že by neměl zastávat celé navržené portfolio. Také slovinská kandidátka na místopředsedkyni komise Alenka Bratušeková při pondělním slyšení europoslance zklamala.

Není tak vyloučené, že Juncker před závěrečným hlasováním v plénu parlamentu udělá v komisi některé změny. Při schvalování svého týmu potřebuje podporu dvou největších evropských politických uskupení, tedy lidovců i socialistů. Především na jejich dohodě v europarlamentu tak bude záležet, který kandidát na komisaře ve slyšeních uspěl a který nikoli.