Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: profimedia.cz

Kim Čong-un byl svržen, tvrdí sererokorejský disident

Důvod, proč se severokorejský diktátor Kim Čong-un dlouho neukázal na veřejnosti, není podle Čan Čin-sunga dna, jak uváděla v minulých týdnech světová média. Podle Čana stojí za diktátorovu nepřítomností na veřejných událostech fakt, že již není severokorejským mužem číslo jedna.

Zprávu o možném vysvětlení absence vůdce Severní Koreje uvedl dnes zpravodajský server News Vice. Bývalý pracovník severokorejské kontrarozvědky, který již delší dobu pobývá v exilu, došel k závěru, že Kima svrhla organizační skupina, jež tvoří součást severokorejské komunistické Strany práce.

Server News Vice dále uvádí, že skupina byla věrná pouze diktátorovu otci Kim Čong-ilovi, jeho synovi však odmítá být poslušná. Kim se tak neukazuje na veřejnosti proto, že již není faktickým vůdcem komunistického státu.

Na veřejnosti se Kim ukázal naposledy koncem srpna. Je to tedy již více než měsíc, přestože je známé, že se nechával fotografovat s relativní oblibou.

Na teorii Čana se shodla celá skupina severokorejských exulantů, jež měli koncem září schůzi v Nizozemsku. Ti dokonce tvrdí, že severokorejský režim je na pokraji občanské války. Disidentni dávají mimo jiné do souvislosti i Čang Song-tcheka, jehož smrt údajně ubrala Kim Čong-unovi na síle. „Nyní je obklopen OGD,“ píše na serveru News Vice disident (OGD se rozumí zmíněná organizační sekce severokorejské Strany práce), tedy nepřáteli.