Deštníková revoluce

Deštníková revoluce Zdroj: Ľubomír Kotrha

Desítky Pražanů podpořily na Václavském náměstí Deštníkovou revoluci

Na pražském Václavském náměstí se v pondělí sešlo několik desítek lidí. Pomocí události na sociální síti Facebook se svolali na podporu Deštníkové revoluce v Hongkongu, kde v posledních dnech proběhly nenásilné protesty.

Studentská revoluce v nejhustěji osídlené oblasti světa, autonomním Hongkongu, získala název Deštníková. To proto, že se studenti bránili právě tímto chatrným nástrojem, když proti jejich protestům a potažmo i požadavkům, které vznesli, zakročila armáda vodními děly.

Studenti definovali příčinu svých spontánních protestů jasně: nesouhlasí s tím, jak Peking, na němž má být Hongkong téměř nezávislý (je, mimochodem, jednou z nejvýznamnějších a nejlépe fungujících ekonomik na světě) omezuje míru autonomie, jež má zaručenou. Konkrétně: ve volbách v roce 2017 budou smět kandidovat pouze ti kandidáti, jež schválí právě Peking. Právem tento zásah považují obyvatelé Hongkongu za vážné porušení svého autonomního statutu, jemuž se až doteď těšili.

Na podporu studentů tak na sociální síti vznikla událost, která vyzývala, aby lidé přišli na Václavské náměstí s deštníkem. Několik desítek solidárních událost vyslyšelo. Události se dokonce všimli i někteří hongkongští studenti. Jeden z nich dokonce uvedl, že navštívil Prahu. Co je ale zajímavější: uvádí, že ač hongkongské události měly proběhnout v naprostém nenásilí, mezi studenty se dostali provokatéři (dle vysvětlení studenta placení Čínou), kteří vyvolali šarvátky. Student uvádí, že tito provokatéři se chovali při protestech konfliktně a násilnicky – bezpečnostní složky provokatéry sice zatkli, později je ale údajně propustili. Informaci však nelze ověřit.