Nejhorší scénář hovoří o tom, že ebola může zabít až 500 tisíc lidí

Nejhorší scénář hovoří o tom, že ebola může zabít až 500 tisíc lidí Zdroj: profimedia.cz

Podle vědců může ebola do konce října zasáhnout Francii a Británii

Vědci s využitím vzorce šíření viru ebola a údajů o leteckém provozu předpovídají, že existuje 75procentní šance, že do 24. října může být virus eboly zavlečen do Francie a 50procentní šance, že do té doby bude v Británii.

V případě těchto čísel vědci počítali s leteckým provozem, který by zůstal v plné kapacitě. Při předpokladu snížení letů v důsledku omezení spojů do postižených oblastí, k němuž přistupuje řada leteckých společností, stále zůstává Francii 25procentní riziko zavlečení nákazy a v případě Británie pak 15 procent.

"Je to skutečně loterie," řekl Derek Gatherer z britské Lancasterské univerzity; expert na viry, který sleduje nejhorší epidemii nemoci ebola v dějinách.

Nová smrtící epidemie začala v západní Africe letos v březnu a zatím si vyžádala 3400 obětí a téměř 7200 lidí dosud nakazila. Podle odborníků se šíří čím dál tím rychleji. Mezi nejvíce postižené země patří Guinea, Sierra Leone a Libérie. Ovšem případy zavlečení eboly člověkem, který o své nákaze nevěděl, už se objevily v Nigérii, Senegalu a nejnověji i ve Spojených státech. Tam byla ebola diagnostikována v úterý u muže, který přiletěl z Libérie. Muž je nyní hospitalizován v Dallasu a jeho lékaři už v sobotu překvalifikovali jeho stav na kritický.

Z dalších evropských zemí má podle vědců 40procentní riziko zavlečení eboly Belgie, zatímco Španělsko či Švýcarsko mají nižší riziko vyčíslené asi na 14 procent.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nevydala žádné cestovní omezení a naopak povzbuzuje aerolinie, aby do nejhůře postižených zemí nadále létaly. Část letů nicméně už zrušily například letecké společnosti British Airways a Emirates.

S každým dnem, kdy pokračuje epidemie eboly, se riziko mění, řekl Alex Vespignani z Bostonské univerzity, který výzkum vedl. "Náš seznam rizik stanovuje míru pravděpodobnosti. Ovšem tato pravděpodobnost vzrůstá, a to pro každého," řekl Vespignani v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters. "Jde jen o to, kdo bude mít větší štěstí a kdo menší."

Pacienti nakažení ebolou jsou nejvíce nakažliví v posledních stádiích choroby, kdy propuká vnitřní a vnější krvácení, úporné zvracení a průjem. Nemoc ale může mít inkubační dobu trvající až 21 dní, což znamená, že lidé nemusí celé týdny vědět o tom, že jsou nakažení, protože nemají žádné symptomy.

Volný pohyb osob rámci Evropské unie znamená, že by někdo, kdo o své nákaze ebolou nemá tušení, mohl snadno projet několika sousedními státy, než začne cítit, že je nemocen a vyhledá pomoc.

Přesto je ale podle odborníků riziko, že by se tato nemoc více rozšířila nebo přerostla v epidemii v některé z bohatých, rozvinutých zemí, krajně nízká.