Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Islamisté propustili učitele Davida Bolama na svobodu

Britský učitel je nyní na svobodě a již se znovu shledal se svou rodinou. Vězněn jako rukojmí v Libyi byl britský občan po 4 měsíce.

Zprávu o propuštění třiapadesátiletého ředitele Mezinárodní školy v Benghází přinesl dnes ráno britský deník Daily Telegraph. V květnu tohoto roku šel David Bolam nakupovat, a od té doby se pohřešoval. Deník zároveň píše, že ve čtvrtek se již muž shledal se svou rodinou v britském Shropshire. Jeho spolupracovník Ged O’Connor Challis, jehož citoval web deníku Telegraph, tvrdil o svém kolegovi, s nímž učil ve zmiňované škole, že byl tvrdohlavý. Zůstával na místě i přes šířící se varování a zprávy o střetech s militantními skupinami.

Jeho kolega Ged byl zároveň poslední, kdo před únosem s Davidem Bolamem hovořil. Ještě toho rána, než se vydal nakupovat, spolu prý telefonovali.

Koncem srpna únosci muže zveřejnili video, kde David zaníceně prosí britského premiéra Davida Camerona, aby učinil kroky ve věci jeho propuštění. Na videu vypadal David značně pohuble, propadlé tváře a zasmušilý výraz byl téměř k nerozeznání od usměvavé fotografie muže v brýlích a bílé košili, kterou zveřejnila média krátce po jeho únosu.

Deník Telegraph dodává, že jsou tomu již tři roky, kdy byl v Libyi svrhnut režim Muamamra Kaddáfího, přesto je však velmi obtížné udržet v přístavním městě Benghází klid. Téměř dvě její třetiny kontrolují militantní jednotky.